Brněnský senior

Brněnský senior v říjnu 2015: Jsme zaměřeni do budoucna!

Konec prázdnin a začátek školního roku je vzácné období, kdy se dá beztrestně na chvíli zastavit, zhodnotit co se povedlo a co ne a hlavně opravit směr a nabrat další síly.

Letošní rok byl hodně intenzivní a předznamenaný přípravou na příští – volební – rok 2016. Příležitost ovlivnit volbami naši budoucnost musíme plně využít! Nás seniorů jsou přece miliony, máme zkušenosti a ohromný potenciál síly i vědomostí. Je proto potřeba, abychom jednotně vystoupili a ukázali, že jsme skutečná Stříbrná síla. Například že když se poslancům a senátorům pravidelně přidávají tisíce, my se nespokojíme s jednorázovou almužnou.

Předsevzali jsme si 3 základní úkoly: především udržet volební disciplínu, pravidelně a objektivně informovat voličskou základnu a aktivně se zúčastnit voleb. Volební disciplínu máme, senioři tradičně k volbám chodí. Podstatně větší nároky vyžaduje správná informovanost. Je nutné vést informační kampaň tak, aby seniorské hlasy podpořily jen ty strany a kandidáty, kteří si seniorskou podporu zaslouží. Ovšem úplně nejdůležitější je osobní angažovanost na kandidátkách a jejich podpora od seniorské veřejnosti, třeba „kroužkováním“. Proto je nezbytné pečlivě a stále sledovat vystupování politických stran i jednotlivých politiků ve vztahu k seniorům. Každý seniorský hlas má svoji váhu, každý seniorský hlas má svojí důležitost, každý seniorský hlas ovlivní naši budoucnost. Co si zvolíme, to budeme mít!

V červnu zvolila Jihomoravská krajská Rada seniorů České republiky nové vedení, které pokračuje v dobře nastoupené cestě aktivizace a emancipace seniorů. Chceme být především aktivní senioři, máme společnosti mnoho co nabídnout a dát a dát to nezištně chceme! V chytrých zemích už dávno přišli na to, že nejlevnější a nejspolehlivější cesta k prosperitě a spokojenosti je využití domácího zdroje síly, znalosti a chuti vlastních seniorů. Navíc to přijde daleko nejlevněji a především bez problému než jakýkoliv dovoz pracovníků z ciziny.

My jsme s touto myšlenkou začali prorážet zde, kde jsme doma. Pro začátek jsme vytýčili oblasti problémů na které se soustředíme:

Je to v prvé řadě zdraví. Intenzívně spolupracujeme na programu „Zdravé Brno“, protože zdravá aktivita zlepšuje fyzickou kondici a brání předčasnému stárnutí. Umožňuje radostné prožití podzimu života a i ekonomicky vyjde nejlevněji. Uvádíme do života osvědčené rčení: Ve zdravém těle zdravý duch. A funguje to!

Zasazujeme se o bezpečnost pro všechny. Proto se aktivně účastníme programů jak Policie ČR, tak Městské policie, které jsou zaměřeny na prevenci trestné činnosti. I toto bezesporu pomohlo v minulém roce snížit nepříznivý trend počtu trestných činů všeobecně a proti seniorům zejména a věříme, že tento trend bude pokračovat. Chceme pokračovat cestou zločinu neuhýbat, ale kvalifikovaně čelit.

Dále je to požadavek na životní úroveň odpovídající celoživotnímu pracovnímu úsilí. Ti, kteří celý život poctivě pracovali pro společnost, musí mít takový důchod, aby měli také zajištěnu odpovídající životní úroveň. Proč by měli mít zlomek toho co má třeba rakouský nebo německý důchodce se stejnou profesní minulostí, když jsme ve stejné Evropské unii? Proč by měli být obětí neokolonializace 21. století a chodit se poníženě doprošovat o nějaké mimořádné podpory nebo jak se tyto sociální flastry nazývají? Náprava není snadná, často vítězí pohodlnost a je slyšet obligátní „nejsou peníze“. Není to pravda! Peněz je víc než dost, jenže nejsou vždycky tam, kde by měly být a senioři jsou často v prosazování svých oprávněných požadavků zbytečně zdrženliví.

V neposlední míře je to spoluúčast na řízení a rozhodování. Senioři jsou neoddělitelnou součástí společnosti, mají povinnost i právo se na řízení a rozhodování společnosti spoluúčastnit. Naše heslo je:

Ne o seniorech, ne pro seniory, ale SE SENIORY!

Není to jednoduché ani to nejde rychle, setkáváme se s nedůvěrou, odstupem a především zaužívaným „pečovatelským“ přístupem, o to víc si vážíme, když natrefíme na aktivní pochopení. A věřte, že už jsou politici, strany a hnutí, kteří na to začínají slyšet. Věříme, že i ti, kteří zatím slyší méně, na to brzo přijdou také.

Jsme zaměřeni do budoucna – a my se do budoucna zaměřujeme úmyslně, protože kdo se pořád ohlíží a přehrabuje v minulosti, nikam nedojde a ještě si zbytečně rozbije zátylek – ale nelze nevidět nebo dokonce ignorovat současné problémy, které naše životy a budoucnost ovlivňují tak jak snad dosud nikdy od doby před skoro 500 lety, kdy musulmani obléhali Vídeň a hrozila likvidace tehdejší Evropy.

Je to neslábnoucí proud lidí ze severní Afriky a některých asijských zemí (zejména těch, kam vyváží vojáci USA a NATO neobjednanou demokracii), kteří se valí do Evropy. Toto je skutečná 3. světová válka proti Evropě a naprosté selhání neschopných politiků Evropské unie, které může vyústit v kolaps Evropy a konec naší civilizace.

V této souvislosti oceňujeme a podporujeme pevný postoj vlády České republiky i jednoznačné vyjádření pana prezidenta týkající se odmítnutí kvót nuceného přidělení nechtěných imigrantů.

Zato ostře odsuzujeme postoje a hlasování těch českých(!) europoslanců, kteří pro kvóty hlasovali i vyjádření některých ministrů české vlády, kteří se snaží tuto jednotu odporu proti totalitě EU narušit a rozložit. Boj proti jednotě českého i vyšegrádského postoje je veden velice zákeřně, nestydí se například zneužívat i pomatené studenty. Prý se dokonce nechali slyšet i čeští průmyslníci, že by údajný současný nedostatek pracovních sil chtěli řešit pomocí imigrantů a takových 15 tisíc jich prý hned zaměstnají. Na to lze říci no budiž: imigranty inženýry, doktory, profesory, IT odborníky bereme, vy ostatní se vraťte odkud jste přišli a přijděte až budete něco co potřebujeme, umět…

Musíme hlasitě opakovat, že Česká republika žádné země severní Afriky ani Asie nenapadla, nebombardovala, nedestabilizovala a nemá proto žádný důvod natož povinnost platit účty, které tam nechali agresoři – ať ti zámořští nebo jejich EU-pomocníci.

Odsuzujeme i záměrný výplach formou agresivní propagandy jediných správných „informací“ ze strany českých medií a to jak v televizi, tak v rozhlasu i v tisku, stejně jako i protiruskou hysterii a nařizované sankce, které nás poškozují. Na velkou část českých medií název kanál opravdu sedí. Ani jsme nedoufali, že zkušenosti z totality umět číst mezi řádky a tu správnou informaci si najít a předat dál, budeme muset využívat i po čtvrtstoletí budování demokracie!

A co tedy do budoucna? Byli jsme a budeme, nestěžujme si, bojujme! A hodně štěstí a zdraví a slibme si, že uděláme všechno pro to, abychom nastupující generaci předali tuto zemi zvelebenou, spořádanou a kvetoucí. Musíme zatraceně pohnout, práce čeká víc než dost!

Milan Hemzal