TOTEM – RDC, člen Krajské rady seniorů PK bilancuje

Uzavření třetí sezony mezigeneračních aktivit se zúčastnil pan Jan Hřebejk

Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhat nebo Místo zločinu – Plzeň. Dárek v podobě besedy se známým českým režisérem Janem Hřebejkem si mohli vychutnat TOTEMoví klienti i pracovníci v sále svého mezigeneračního centra při závěrečné slavnosti v úterý 23. 6. 2015. Stejně jako školy uzavírají školní rok, hodnotí se i v TOTEMu uplynulé období plné programů pro seniory, maminky s dětmi i mládežníky. A příležitost, kdy se rozdávají vytrvalým absolventům pamětní butony, je i chvílí k setkání, hodnocení nebo tomu, aby byli všichni TOTEMáci, lektoři i klienti odměněni. Hlavní odměnou slavnosti byl pan režisér Hřebejk, jehož mise v plzeňském TOTEMu byla příznačně také dobrovolnická. Během povídání, moderovaného Stanislavem Juríkem, se všichni zúčastnění dozvěděli o režisérových začátcích a prvních filmech ještě v éře těsně před sametovou revolucí, jak se točily filmy v devadesátých letech či jak to vypadá dnes. A nechybělo ani prozrazení několika tajemství z poslední Hřebejkovy práce, televizního krimi seriálu Místo činu – Plzeň. „Posluchače mohu uklidnit, že policejní poradce, kterého jsme měli, říkal, že poté, co se Plzeňský kraj oddělil od Karlovarského, řeší v Plzni jen asi dvě vraždy ročně,“ usmíval se Jan Hřebejk. TOTEMové aktivity jsou mu sympatické a byl rád, že může vidět pohromadě tolik aktivních seniorů, jak po besedě prohlásil do médií. Málokdo totiž ví, že Jan Hřebejk se v životě věnoval nebo věnuje velkému počtu aktivit na podporu nejrůznějších sociálních, zdravotních a jiných chvályhodných projektů, aniž by se jimi prezentoval na veřejnosti. Problematika pomoci seniorům, aby mohli zůstat co nejdéle aktivní, Jana Hřebejka velmi zajímá. Plzeňští senioři mají tedy velkou naději, že pan režisér nebyl v TOTEMu naposled.

Neméně důležitým bodem slavnosti byl také křest knihy „TOTEM – RDC v běhu (času)“, připomínajících významné etapy vývoje plzeňského dobrovolnického a mezigeneračního centra. Kmotrovství publikace přijal přítomný Jan Hřebejk a tak za přítomnosti ředitelky TOTEMu Vlasty Faiferlíkové a její zástupkyně Petry Bláhové za asistence moderátora Stanislava Juríka kniha slavnostně spatřila světlo světa.

Petra Bláhová všem ještě připomněla, že ani o prázdninách se život v TOTEMu nezastaví, o všech akcích bude pravidelně informovat TOTEMový rozcestník v elektronické i tištěné (na recepci mezigeneračního domu v Kaznějovské 51) podobě.

Pak už nastal čas na rozdávání upomínkových butonů, podepsaných ředitelkou centra a jako milý dárek i panem Hřebejkem.