Setkání Rad seniorů Jihočeského kraje na KÚv Českých Budějovicích

Dne 12. června 2015 v Českých Budějovicích se sešli zástupci samospráv, úřadů a především zástupci Rad seniorů z celého Jihočeského kraje. Senioři přijeli se svými garanty, starosty a místostarosty z Tábora, Prachatic, Vimperku, Jindřichova Hradce, Kaplice, Volyně, Strakonic a pořádajících Českých Budějovic. Poslední jednání Rad seniorů – výměna zkušeností, se konalo ve Vimperku a následné by mělo být přibližně za půl roku ve Strakonicích.

Mgr. Ivana Stráská, první náměstkyně hejtmana, která má na starosti zabezpečování úkolů v oblastech sociálních věcí, komunitního plánování sociálních služeb, národnostních menšin, zdravotnictví, nemocnic, LPS ZZS, nejprve poděkovala seniorům za jejich aktivitu.Posléze s nimi diskutovala a odpovídala na všetečné dotazy ohledně sociálních služeb, zdravotnictví, ale i k hlavnímu tématu aktivity seniorů, rad seniorů. Zdůraznila potřebu rozvoje terénních služeb, umožnění všem žít co nejdéle v přirozeném domácím prostředí. Poděkovala všem přítomným za zájem o danou problematiku a na závěr pozvala na některé nejbližší akce – Sportovní hry pro seniory 17. 6. V Českých Budějovicích, nebo 25. 9. Mezinárodní den seniorů v Jindřichově Hradci, vyzvala k aktivitě při shánění finančních prostředků z různých zdrojů. Uvedla také, že kraj podporuje finančně seniorů, včetně Jihočeské krajské rady seniorů, ale i např. Sdružení obrany spotřebitelů a dalších celokrajských akcí (viz. výše).

Dlužno dodat, že po celou dobu jednání byly rovněž přítomny, z odboru sociálních věcí a zdravotnictví KÚ Mgr. Pavla Doubková, vedoucí oddělení a Mgr. Monika Hanzelová, zabývající se agendou střednědobého plánu sociálních služeb. Obě zmíněné dámy jsou v kontaktu s předsedou Jihočeské krajské rady seniorů a jsou nápomocny při návrzích a zpracování projektů. Účastni byli i další členové zastupitelstva kraje.

Rada seniorů ČR slaví deset let, což ve svém vystoupení připomněl předseda Jihočeské krajské rady seniorů Václav Minařík. Jihočeská krajská rada seniorů sdružuje více než třicet seniorských organizací (7500 seniorů) a deset individuálních členství. Zabezpečuje rovněž vydávání Senior pasů. Stále však chybí na jihu Čech místa, kde by se dal pas využít. Hovořilo se také o časopisu Doba seniorů, který  vydává Rada seniorů ČR a do kterého je možno přispívat. Všichni účastníci obdrželi několik čísel tohoto časopisu.

Zástupce z Prachatic dostal příležitost prezentovat včetně fotografií jako jediný fungování Rady seniorů města Prachatice, která sklidila ohlas a byla vyžádána některými starosty a zástupci měst, jako základ ro přípravu založení rady v daném městě. Šestičlennou delegaci z Prachatic vedl Ing. Miroslav Bojanovský, předseda. Ing. Čestmír Jiran, zdůraznil ve svém vystoupení zapojení všech seniorských organizací a apeloval na koordinaci činností, Marie Ludačková pak hovořila o činnosti klubů a podpoře města prostřednictvím grantů (veřejné soutěže), Marie Bednárová o kampaních a dobrovolnictví, Stanislav Švancar o předávání informací z kraje do míst, kde rady seniorů pracují. Setkání moderovala Hanka Rabenhauptová.

V diskuzi zazněla řada dobrých příspěvků, inspirací např. Informační centrum pro seniory ve Strakonicích, které nabízí nejen přehledy akcí pro seniory, ale i vyhledávání kontaktů na odborná pracoviště, tiskoviny (Doba seniorů, Strakonický deník, Zpravodaj města.), plán akcí i domova seniorů, nabízí společenskou místnost k setkávání, vede agendu životních jubileí.

Setkání se účastí i náplní podařilo, vyhodnotil v závěru Václav Minařík a poděkoval kolegům a kolegyním, které se na průběhu akce podíleli. Nejdůležitější bylo setkání, diskuze mezi jednotlivými zástupci, kde se hovořilo jak na to, jak založit radu ve městě, jak zaktivizovat seniory, jak a kde hledat finanční zdroje, jak být nápomocen městu, jak medializovat své úspěchy …

Hanka Rabenhauptová