Výroční schůze Městské rady seniorů Domažlice

účastníci výroční konference

účastníci výroční konference

Ve středu 4. února proběhla v Městském centru sociálních služeb Domažlice výroční schůze Městské rady seniorů Domažlice (založena byla 5. 2 .2014). Na výroční členskou schůzi byli pozváni zástupci Krajské rady seniorů Plzeňského kraje – předseda Leoš Jochec a místopředseda Karel Knap.

Schůze se kromě členů – tedy zástupců jednotlivých klubu a organizací MěRS – zúčastnil též místostarosta města Bc. Stanislav Antoš  a stálý host - zástupce Městské policie Václav Kuban. Na jednání přijeli rovněž představitelé spolupracujícího Klubu seniorů Křimice (Plzeň 5).
Výroční schůzi zahájil předseda MěRS JUDr. Josef Fidrant, který zároveň podal rámcovou zprávu o činnosti organizace. Podrobnějšími informacemi poté navázali představitelé jednotlivých klubů. Kromě popisu činností v jednotlivých směrech lze zdůraznit péči o bezpečnost ve spolupráci s Městskou policií,  zvýšená pozornost je přitom  věnována zejména seniorům nad 80 let. Zřetelné je zvyšování průměrného věku členské základy i menší zájem o členství relativně mladších seniorů v klubech.
Předseda Krajské rady seniorů  Leoš Jochec informoval především o aktivitách vedení RS ČR ve směru k centrálním orgánům a předal ředitelce MCSS paní Venuši Klimentové čestné uznání.
Místostarosta zmínil aktivity města ve prospěch seniorů, zejména bezbariérové přístupy a podporu seniorských aktivit.
V rámci další diskuse byla informoval Karel Knap o Konferenci o sociálním bydlení ze dne 27.1.2015. V návaznosti na to zaznělo, že v Domažlicích je akutní potřeba 65 bytů této kategorie.
Dále byly diskutovány otázky penzí v porovnání se sousedními státy, neúplnost a často nekorektnost i nadnesenost informací o zabezpečení seniorů publikovaných ve sdělovacích prostředcích, které působí negativně na mezigenerační solidaritu.