Rada seniorů odsuzuje útoky na prezidenta

Rada seniorů ČR již před událostmi ze 17. listopadu 2014 vyjádřila svou podporu prezidentu ČR Miloši Zemanovi (více zde). Ač od této podpory uplynulo pouze několik dní, byly to dny plné událostí a emocí a Rada seniorů ČR považuje za nezbytné na ně reagovat.

Rada seniorů jednoznačně odsuzuje útoky na prezidenta, ke kterým došlo v rámci  pietního aktu odhalení pamětní desky k 25. výročí událostí 17. listopadu. Rada seniorů nezpochybňuje právo kteréhokoli občana ČR vyjádřit svobodně svůj názor. Nezpochybňuje nijak ani právo na protest proti hlavě státu. O některých výrocích prezidenta Zemana lze jistě polemizovat, s formou, jakou vyjadřuje své názory nemusí všichni souhlasit. Ovšem i protest a jeho forma musí mít, dle mínění RS ČR, určitý řád a kulturu. Házet na prezidenta vejce a jiné předměty  je prostě nepřijatelné, a to i v demokracii.

Vzhledem k tomu, že navíc nešlo původně o žádnou demonstraci, ale pietní akt, jehož se zúčastnili kromě prezidenta Zemana i zahraniční státníci, postarali si odpůrci prezidenta o mezinárodní ostudu. RS ČR z této situace viní organizátory celé akce, kteří podle jejího mínění nesou za celou situaci zodpovědnost.