Informace z jednání Odborné komise pro důchodovou reformu

Dne 10. července proběhlo další zasedání 2. a 3. pracovního týmu Odborné komise pro důchodovou reformu, jehož se zúčastnil i předseda RS ČR dr. Zdeněk Pernes.

Ve druhém pracovním týmu byla diskutována posloupnost prací na formulaci návrhu mechanismu nastavení důchodového věku a na formulaci návrhu mechanismu mechanismu valorizace důchodů, což je posláním jeho činnosti. K diskutované možnosti zavedení automatické procedury změny důchodového věku považuje předseda RS ČR za nutné vycházet nikoliv pouze z demografických prognóz, ale též z ekonomických dat vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti. To znamená, že by hodnotící zpráva měla dle názoru dr. Pernese obsahovat analýzu korelace mezi důchodovým věkem a počtem pracovních příležitostí pro starší lidi v ekonomice. Dále předseda RS ČR doporučil zavést po vzoru ostatních zemí v ČR testování pracovní způsobilosti ekonomicky aktivní populace.  Z hlediska nastavení důchodového věku pro fyziologicky a neuropsychicky náročné profese, jsou výsledky tohoto testu zásadní. Pro odbornou diskusi o mechanismu valorizace penzí v ČR nabízí Rada seniorů ČR Komisi svá data a poznání.    
Ve třetím pracovním týmu bylo diskutováno stanovení Metodiky analýzy transferů mezi rodinami a společností. V podstatě jde o ambiciózní pokus modelově vypočítat rozdíl mezi náklady na výživu, výchovu a vzdělání dětí (nezbytné, zbytné) a existujícími formami podpor rodinné politiky státu (daňové úlevy, sociální dávky, bezplatné školství, zvýšené výdaje na zdravotní péči). Na základě tohoto výpočtu posléze navrhnout parametrické úpravy 1. pilíře penzijního systému ve prospěch rodin s dětmi. V této souvislosti předseda Rady seniorů ČR navrhl důsledně vycházet z reprezentativních dat spotřeby populace, aby výpočet a další argumentace byly nezpochybnitelné.Tedy využít data výběrového šetření ČSÚ Statistiky rodinných účtů, respektive též data z národní modifikace celoevropského šetření v domácnostech EÚ – SILC.