Ze života našich organizací – ČSŽ

Český svaz žen, občanské sdružení

Český svaz žen o.s. je nevládní ženskou organizací s velmi početnou členskou základnou, která působí převážně na dobrovolné bázi ve prospěch a v zájmu žen a jejich práv. Jedná se o organizaci s celorepublikovou působností, která se dále člení na krajské, okresní a základní organizace ČSŽ.

V současné době má okres České Budějovice 18 organizací s 520 členkami. V Jihočeském kraji má organizace 2 550 činných členek v 92 základních organizacích ve všech sedmi okresech kraje.

 

Na úrovni okresní a krajské organizace jsou v rámci vzdělávacího programu pořádány víkendové semináře a besedy s různým zaměřením. Z grantů získaných z Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Nadace Žena bylo organizováno mnoho akcí s problematikou zdraví. Příkladně: Strava jako lék, Prevence nádorových onemocnění, Pohybem ke zdraví a mnohé další. Téma Ochrana spotřebitele byla se Sdružením obrany spotřebitelů ČR v Č. Budějovicích diskutována po celém kraji. Jiná témata jako Zdraví a bezpečí seniorů s lektory Policie ČR, Trénování paměti nebo 40 + aneb jak přežít stáří, s pracovníky sociálních služeb.

Pro své členky pořádá ČSŽ různé zájezdy od lázní v zahraničí i tuzemsku přes divadelní představení až po Cannes ve Francii.

 

Hlavní náplní života základních organizací v regionech je podpora společenského života v místech, kde se ženy sdružují. Jsou integrální součástí regionálních aktivit, které přispívají k udržování tradic, trávení volného času, k podpoře zlepšení podmínek života žen atd. Spolupracují s dalšími místními neziskovými organizacemi, státní správou a místní samosprávou.

 

Ženy pořádají mnoho akcí pro děti, celé rodiny, pro seniory i širokou veřejnost. Besed, které s různou tématikou organizují členky Českého svazu žen, se účastní i členové jiných místních organizací i široká veřejnost.

 

V současné době se Jihočeský ČSŽ zapojil do projektu Práce-most k mým dětem. Jeho cílem je slaďování práce a rodinného života, realizace auditů u zaměstnavatelů, organizace besed, seminářů, a také přímé řešení kolizních situací zejména mezi zaměstnanci a zaměstnavateli za pomoci odborných specialistů včetně psychologa, právníka, kteří jsou účastníkům projektu k dispozici jak osobně v prostorách centra v Táboře, tak i na telefonu prostřednictvím tzv. help linky. Na jeho podporu ČSŽ pořádá ve všech okresech kraje řadu besed zaměřených na pomoc všem rodičům – zaměstnancům při řešení jejich problémů v rovině vztahu zaměstnání a péče o dítě. Cílovými skupinami jsou zejména matky, které se potřebují zapojit do pracovního procesu po mateřské dovolené a také matky samoživitelky (vítáni jsou samozřejmě i muži ve stejném postavení). Kontakt na poradenské centrum je e-mail: prochazkova@audit-organizace.cz, mobil  775 580 378. Projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Aktivity a pomoc pro zaměstnavatele i občany jsou bezplatné.

Kancelář Českého svazu žen pro Jihočeský kraj je na Lannově třídě č. 63 (naproti poště u nádraží) v Českých Budějovicích. Kontakt: paní Alena Vránová, tel 721 505 689, 383 333 311, e-mail: jihocesky.kraj@csz.cz