Cesta do Evropského parlamentu

Dne 6.května 2023 vyjeli na cestu do Štrasburku členové Rady seniorů ČR, jejího předsednictva, kolegia a krajských Rad. Hlavním cílem cesty byla návštěva Evropského parlamentu, beseda s europoslankyní ing. Ditou Charanzovou a sledování plenárního zasedání EP. Vše bylo splněno a účastníci měli jedinečnou, a možná i životní příležitost být tam, kam se člověk jen tak nedostane. Během besedy s paní europoslankyní a přednášky o EP, jeho poslání, smyslu a významu se dozvěděli mnoho zajímavého a poučného. Již pobyt v samotné budově EP byl dechberoucím zážitkem.

Program cesty byl postaven tak, aby účastníci získali také větší povědomí o celém Alsaském regionu, který je znám jako vinařská oblast, ve které se nacházejí krásné vesničky, z nichž některé získaly v minulosti titul „nejhezčí“ vesnička Francie. Postupně jsme navštívili město Colmar, město Kaysersberg, které je rodištěm nositele Nobelovy ceny Alberta Schweitzera, malebnou vesničku Riquewihr známou svým rýnským ryzlinkem a restaurací s Michellinskou hvězdou, městečko Egouisheim, které vystavuje na obdiv své hrázděné domy. Ty jsou ve všech zmíněných městech a vesnicích a jsou na fotografiích každého návštěvníka. Mezi ně patřili i účastníci RS ČR.

Program byl nabitý, ale na únavu nebylo místa. Tu překonaly zážitky z cesty a navštívených míst, zejména pak Evropského parlamentu. Rada seniorů ČR děkuje i touto cestou paní europoslankyni Ditě Charanzové a jejímu týmu za možnost toto vše prožít a vidět.

Miloslav Vajs