CESTA Z LÁZNÍ DO LÁZNÍ

Celkem 36 členů a příznivců našeho klubu *STAR* Lázeňský klub seniorů Karlovy Vary-Karlovarský kraj se ve dnech 10. – 25. června 2022 již počtvrté zúčastnilo léčebně relaxačního pobytu v maďarských lázních Harkány.

Cesta patrovým autobusem přímo z Karlových Varů proběhla v klidu a pohodě.

Léčebné lázně Harkány jsou jedny z nejvyhledávanějších termálních lázní v Maďarsku. Město Harkány leží v jihozápadním cípu země, před větry je chráněno pohořím Villány. Klimatické podmínky jsou téměř mediteránní. Harkány leží přímo vedle řeky Drávy, která zde tvoří hranici s Chorvatskem. Město je vzdáleno 242 km od Budapešti.
Dnes celosvětově uznávané léčebné lázně ve městě Harkány byly objeveny v roce 1823. Zdejší léčebná voda vyvěrá o teplotě 62°C a jako jediná na světě obsahuje síru rozpuštěnou ve formě plynu.

Sirné termální prameny jsou tak bohaté na účinné léčivé látky, jako by přírodou byly přímo určeny pro léčbu lidí. Podle obsahu rozpuštěných minerálů je zdejší voda bohatá na síru, značné množství fluoru a kyseliny metakřemičité. Pokusy bylo dokázáno, že síra v plynné formě se 150 x rychleji vstřebává do lidského organismu, čímž se zrychluje látková výměna uvnitř tkáně.                                                                                          .

Kromě léčby formou koupání nabízejí Harkánské lázně a jejich okolí celoročně různé programy ke zpříjemnění pobytu. Pobyt lze doplnit atraktivními výlety do půvabného okolí, např. na hrad Siklós, poutní místo Máriagyüd s barokním kostelem, do historického města Pécs (Pětikostelí) a vinařské oblasti Villány.

Pro nás již vyzkoušená klasika nezklamala ani tentokrát. Perfektní ubytování, stravování, skvělý delegát, milý personál, v celém městečku kamarádi a známí. Lázně nám pomáhají nejen s různými neduhy, ale především psychicky. Již teď se těšíme na červen příštího roku, kdy máme opět zajištěný pobyt.

Rovněž děkujeme našim sponzorům – Jan Becher a Mattoni 1873.