Středočeši navštívili Evropský parlament ve Štrasburku

Dlouho plánovaný zájezd do Evropského parlamentu ve Štrasburku se konečně uskutečnil. Krajská Rada seniorů Středočeského kraje vyjednala již před 2 roky tento zájezd, který ale z důvodů pandemických omezení nemohl být proveden. Začátkem dubna ale z Evropského parlamentu přišla výzva sestavit zájezd pro 55 účastníků.

Zájezd se uskutečnil ve dnech 1. – 3.května 2022 a nabízel bohatý kulturní i společenský program završený návštěvou EP a besedou s europoslanci.  Obsazen byl na 100% z řad členů organizací KRS SK. Původní podmínky účasti – ukončená očkování, certifikáty, roušky, respirátory…apod. byly k překvapení všech účastníků i organizátorů těsně před vstupem do EP zcela zrušeny a tak jsme se do EP dostali bez jakýchkoliv kontrol a omezení, s výjimkou bezpečnostních.

Samotné návštěv EP předcházel mimořádný programový zážitek – jednodenní cesta Alsaskem po tzv. vinné cestě zahrnující 3 skvostná města regionu: Riquewihr – centrum pěstování pinot gris a ryzlinku. Malebné městečko, jehož páteří je hlavní ulice osazena vinnými sklípky a obchůdky se suvenýry, kde si každý účastník vybral dle svého, a k tomu s překvapením, že místní obchodníci jakoby ignorovali zdražování v Evropě a nabízeli vína za velmi přijatelnou cenu. Vzhledem počtu obyyvatel městečka s 900 obyvateli je s podivem, že v jedné „zapomenuté“ uličce je fungující restaurace s Michelinskou hvězdou.

Druhá zastávka byla v neméně krásném, poněkud větším městečku s 1900 obyvateli – Kaysersberg. Městečko z 13.století se pyšní částečně obnovenou zříceninou hradu, který je pojmenován příznačně jako „Císařský vrch“ a pro historii je významné tím, že se zde narodil lékař, hudebník, filantrop Dr. Albert Schweizer, jehož hlavní část života se ale odehrála v dalekém Lambaréné v nynějším Gabonu v Africe.  A zcela nová historie zaznamenala úmrtí sebevraždou světoznámého kuchaře A.Bourdaine v jednom z hotelových pokojů města.

Obě města jsou natolik krásná a pro region důležitá, že dokonce ani Němečtí okupanti si nedovolili je bombardovat a zničit.  Třetím, již větším městem bylo centrum „vinné cesty“-  Colmar.

Hlavním bodem programu zájezdu byla očekávaná návštěva EP ve Strasbourgu.  Byli jsme přijati skupinou europoslanců v čele s Mgr. Charanzovou (Kovařík, Hlaváček, Dlabajová), která v hodinovém vstupu představila EP, jeho složení , činnost , funkci, apod. , byl čas na dotazy a odpovědi. Poté jsme měli štěstí zúčastnit se plenárního zasedání EP a sledovat vystoupení premiéra Itálie.  Projev se týkal v zásadě postoje EU vůči Rusku, sankcí a pomoci Ukrajině.  Pro všechny účastníky byla návštěva EP vrcholem zájezdu s nezapomenutelnými zážitky.

Na závěr byl čas vychutnat si atmosféru velkoměsta, historického Strasbourgu s jeho Katedrálou a malebnými uličkami „la Petite France“  s širokou nabídkou místních jídel a vín.

Krajská Rada seniorů SK děkuje touto cestou všem, kteří se o kvalitu a obsah zájezdu zasloužili, mimořádný dík patří řediteli CK panu Hambálkovi, hotelovému personálu v Obershamersbachu, týmu europoslanců,  a v neposlední řadě všem účastníkům,  seniorům, členům KRS SK, kteří, jak jinak, vždy plnili všechny pokyny, byli časově spolehliví a disciplinovaní. Bylo potěšením vést takovou skupinu.

Miloslav Vajs – předseda KRS SK