CVIČÍME, CVIČÍME

Jsem ráda, že senioři z našeho třineckého klubu si uvědomují důležitost pohybu a dle svých možností navštěvují cvičení, která náš Klub nabízí. Nabídka je dost pestrá.

Na základě dohody s třineckým Domem dětí a mládeže se můžeme scházet na různá cvičení právě v jejich prostorách. V pondělí cvičí zájemci o Tchaj-ťi pro pokročilé pod vedením Jany Sikorové, v úterý probíhá protahovací cvičení s Danielou Nieslanikovou a v pátek cvičí jógu Zdeňka Jantulová. Další páteční cvičení, a to na míčích, vede Ivona Cichá. Právě Ivona Cichá prošla rekvalifikačním kurzem „Instruktora zdravotní tělesné výchovy“ a můžeme se tudíž chlubit jednou akreditovanou lektorkou. Pod svým vedením rozjela cvičení na židlích pro osoby, které se hůře hýbou, a klasické cvičení v tělocvičně je pro ně náročné. Na židlích se mohou protáhnout každé pondělí od 13:30 hodin v našem Klubu na Husově ulici. Jelikož k němu patří i přilehlá zahrada, mohou ji senioři využít k nenáročnému pohybu v podobě oblíbených her, kterými jsou ruské kuželky, pétanque a šipky.

Pro ty, kteří dávají přednost chůzi, jsme připraveni vyrazit skupinově s hůlkami na procházku každý čtvrtek od 09:00 hodin. Se seniory vyrážíme na krátké i delší výlety po našem krásném okolí.

A to ještě není vše. Se společností Stars jsme dohodnuti, že členové našeho Klubu mohou chodit plavat do třineckého bazénu každé první úterý v měsíci zdarma.

Pohybu nabízí náš Klub dostatečně. Stačí si vybrat, rozhodnout se být aktivní a připojit se k nám.

Dosvědčují to i slova našich seniorek:

„Jsem jedna z členek klubu důchodců v Třinci a snažím se pravidelně navštěvovat cvičení na míčích, které se koná v DDM 1x týdně a je vedeno paní Ivonou Cichou. Toto cvičení mi vyhovuje z několika důvodů. Každá hodina je zaměřena více na jinou část těla, ostatní části se však také nezanedbávají. Paní Ivona je na cvičení důkladně připravena, upozorňuje nás, na co si při konkrétním cviku dávat pozor a atmosféra v tělocvičně je velmi přátelská. Ale hlavně nesmím zapomenout na ten lehký pocit těla, když DDM opouštím. Sice další den některé svaly bolí, jenže tím mě upozorňují, že jsem s nimi pracovala a protahovala si je, jak to mělo být. Myslím si, že toto cvičení má pro mě benefit zdravotní a podporuje psychickou a fyzickou kondici, která je v našem starším věku důležitá. Prostě se na každé cvičení těším.“ Jiřina

„Klub senioru navštěvuji již několik let a vždy se těším na to, co si Daniela s Ivkou pro nás připraví. Já si z mnoha aktivit pro nás připravených vybrala jazyky a cvičení. Já a cvičení?? Já, které i známka z tělocviku vždy kazila vysvědčení? Začala jsem tedy chodit na protahovací cvičení s Danielkou v úterky a cvičení na míčích s Ivkou v pátky, které probíhají v nedalekém DDM a trvají hodinu. Velice mě to baví, i když si kolikrát druhý den ‚vzpomenu‘, že jsem cvičila, ale vždy v dobrém. Děvčata dbají na to, abychom cvičily správně, správně dýchaly i stály. Za dobu, co cvičím, se mi zlepšila pohyblivost, za což jsem nesmírně vděčna. Našla jsem si zde nové kamarádky, se kterými moc ráda trávím svůj čas. Velmi si vážím toho, že máme v Klubu tak skvělé ‚holky‘, které dělají náš život krásnějším.“  Daria

 „Říká se, že mnozí lidé jsou staří již ve dvaceti, jiní se starými necítí nikdy, bez ohledu na to, co prozrazuje jejich datum narození. A to se mi velice líbí. Proto už pátým rokem chodím na protahovací cvičení, kde mimo jiné zlepšujeme držení svého těla, udržujeme se pohyblivé, pěstujeme vytrvalost, houževnatost a sílu. Tady se můžu potkávat se ženami mého věku, popovídat si, zasmát se a ještě si u toho dobře zacvičit. Jsem moc ráda, že mám tuto možnost.“  Vlaďka

Děkujeme příspěvkové organizaci Dům dětí a mládeže a společnosti STaRS za vstřícnost, že můžeme s našimi seniory využívat jejich prostory k rozvoji pohybové aktivity našich členů. Poděkování za podporu aktivit pro lidi staršího věku směřujeme rovněž k Městu Třinec, protože si uvědomujeme, že bez jeho přispění by Klub seniorů nemohl nabízet tolik pestrých aktivit.

Za Klub seniorů Daniela Nieslaniková