Senioři ze Svitav na Vyšehradě

Členská organizace Rady seniorů Pardubického kraje ze Svitav se v roce 2020 zapojila do soutěže o nejlepší klub seniorů roku, kterou vyhlašuje platforma SEN – SEN spolu s Nadací Charta 77. V náročném klání nejaktivnějších seniorských organizací z celé republiky se umístila na třetím místě a krom jiných ocenění obdržela příspěvek na vlastní činnost ve výši 20 .000,- Kč. Vedení klubu se souhlasem členské základny rozhodlo, že spolu s Radou seniorů Pardubického kraje uspořádá poznávací zájezd na jedno z nejslavnějších a také nejkrásnějších míst Prahy – citadelu na Vyšehradě. Pro milovníky pražských památek a zajímavostí, legend a pověstí a ovšem také historie známé i méně známé je to opravdu ideální místo. Pro seniory našeho kraje překvapivě nově objevované. Samotná procházka po tomto památném místě nám pomohla orientovat se v tom, co jsou pouhé báje a co doložená historická fakta.

Navštívili jsme také proslulý Vyšehradský hřbitov s nádhernými arkádami, mimořádnou sochařskou výzdobou mnoha náhrobků od slavných sochařů i malířů a s památným Slavínem.

Vyšehrad je pro nás skutečné magické místo se slavnou historií, obrovským významem pro vytvoření a vybudování českého státu, a to vše jsme si zde připomněli.

Vladimír Berounský