Pietní vzpomínka – 17. listopad 1939 – 1941 „Nezapomeneme“

Členské organizace Rady seniorů ČR Český svaz bojovníků za svobodu a Sdružení vojenských a válečných veteránů uspořádali spolu se Sdružením domácího odboje a partyzánů, Sdružení českého národního povstání a kruhem občanů vyhnaných v r. 1938  z českého pohraničí a za podpory ministerstva obrany v prostorách Kasáren Ruzyně peitní vzpomínkovou akci  17. listopad 1939 – 1941 „Nezapomeneme“. Kromě zástupců zmíněných organizací přišli i poslanci Tomio Okamura a Jiří Kobza.

Letošní Mezinárodní den studentstva je významnější o to, že je právě 80 let od jeho ustavení v Londýně mezinárodní studentskou radou. Na akci byli vzpomenuti studenti českých vysokých škol, kteří byli německými nacisty zatčeni v noci na 17. listopad a dny následující roku 1939 z kolejí v Praze, Brně a Příbrami a 1200 z nich zavlečeno do koncentračního tábora Sachsenhausen. Zatčení studenti byli převezeni do ruzyňských kasáren a Kounicových kolejí. Tam bylo popraveno 9 hlavních představitelů studentských organizací: Jan Černý, Josef Adamec, Bedřich Koula, Josef Matoušek, Václav Šaffránek, Jan Weinert, František Skorkovský, Marek Frauwirth a Jaroslav Klíma. Pozn.: Marek Frauwirth byl student, slovenský Žid a pracovník slovenského konzulátu v Praze, kde vydával falešné pasy Židům. V této souvislosti delegace ČSBS uctil v Ruzyni na pietním aktu zastřelené německými okupanty studenty.

Připomňme, že v Londýně, v období okupace, byla vytvořena Mezinárodní studentská rada. Ta vyhlásila 17. listopad Mezinárodním studentským dnem, který měl být od roku 1941 pravidelně slaven po celém světě. “Již mnoho let, a to ještě před rokem 2016 jsme usilovali o návrat svátku Mezinárodního dne studentstva, jediného svátku světa vzniklého z české iniciativy, do našich kalendářů. Konečně se tak napodruhé stalo a poslanci a senátoři Parlamentu ČR ho nakonec odhlasovali jako „Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva (1939/1989)“. Na tomto úspěchu má mj. zásluhu  i poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, prof. JUDr. Válková, která nám slíbila svou pomoc v této snaze na jednání ÚV ČSBS v roce 2015  a nakonec,  jsme došli ke společnému úspěchu. Takto bojuje náš Svaz bojovníků za svobodu  i v jiných otázkách našich odbojových tradic a tím plní své poslání,” připomněl ve své řeči předseda svazu Jaroslav Vodička.