CELODENNÍ VÝLET – středa 29. 9. 2021 ZÁMEK KYNŽVAR – MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Úžasné. Po dlouhé době se již zase členové Klubu seniorů č. 2 v Mostě po covidových opatřeních mohli 14. září sejít a radostně se přivítat. Nezůstalo však jen u přivítání, ale hlavně u seznámení se se všemi aktivitami, které již na členy klubu čekají.

Maruška Vonášková – dlouholetá organizátorka všech celodenních výletů, měla pro nás připravené výlety hned dva, na které jsme se mohli okamžitě přihlásit… WOW!!!

A tak se stalo, že již 29. září senioři našeho klubu zaplnili celý autobus, který se vydal směrem zámek Kynžvart a Mariánské lázně. Zpočátku se zdálo, že počasí nám není zrovna nakloněné, obloha vypadala až hrůzostrašně, přesto se stačilo po cestě umoudřit a deštníků nakonec nebylo zapotřebí.

Při prvním zastavení na zámku Kynžvart byli senioři při prohlídce seznámeni průvodci, jak spletitá byla cesta k zachování této vzácné památky. Díky hlavním majitelům z rodu Metternichů tak uchovává zámek vzácné památky, skvosty a kuriozity, jež dosahují „evropský kulturní rozměr“. Návštěvníci tak mají možnost zde vidět „unikátní soustředění knih, rukopisů, uměleckých sbírek, historických památek – mnohé s pečetí vzácné historické autenticity“. (Citace z brožury: ZÁMEK KYNŽVART – Zámek plný pokladů; Národní památkový ústav)

Druhé zastavení se již konalo při prohlídce nádherných světoznámých Mariánských lázní, které jsou od r. 2021 zapsány na seznamu „Světového dědictví UNESCO“. Zde se naši senioři mohli dle své vůle volně promenádovat a kochat krásami centrálního parku a významných staveb hlavní kolonády se Zpívající fontánou. Přilehlé restaurační zahrádky a léčivé minerální prameny nabízely nejen odpočinek, ale i posezení u doušku dobré kávičky a dobré lázeňské mňamky. Vše se nám zde rozprostíralo před zrakem jako na dlani ještě i s krásou rozmanitých rozkvetlých květů. A co teprve, když jsme se sešli v danou hodinu u „Zpívající fontány“, kde z jejích trysek zaznívala zvukomalebná melodie z filmu FORREST GUMP. To naskakovala husí kůže a člověk na chvíli bez dechu zůstal stát.

Ukázalo se, že nás Vesmír miluje, protože při tomto nadpozemském zážitku nás současně sprchovaly paprsky rozzářeného slunce.

Čas se naplnil, nezbylo tedy, než se s touto euforií nádherně prožitého dne rozloučit, nasednout do krásného a pohodlného autobusu a nechat ještě doznívat vznešené pocity při návratu domů, třeba pohledem z okna autobusu na malebnou českou krajinu.

Děkujme Marii Vonáškové za krásný výlet a těšme se na další… J

 

                                                                                               Zapsala:         Jitka Svobodová

                                                                                                                        (členka klubu)