Krajská Rada seniorů Olomouckého kraje rozpohybovala a roztančila stadion

Třicet devět pětičlenných sportovních družstev, z toho tři družstva ze zahraničí (Polsko, Slovensko) a dvě z Moravskoslezského kraje si poměřilo síly v desetiboji na stadionu TJ Lokomotiva V Olomouci. Krajská Rada seniorů Olomouckého kraje pořádala již VI. ročník sportovních her seniorů. Hry se konaly tradičně pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje.

Cílem těchto sportovních her není lámání rekordů ale aktivizace seniorů pohybem na čerstvém vzduchu, posilování duševního a fyzického zdraví, navazování nových přátelství, výměna zkušeností a získávání nových informací důležitých pro aktivní život seniorů. V předvečer sportovní her jsme uspořádali pro zahraniční hosty mezinárodní bowllingový turnaj – Polsko, Slovensko a ČR. Vítězný pohár a třetí místo zůstaly doma, druhé místo obsadilo družstvo z Polska.

Ve středu 18.8., úderem deváté hodiny a za zvuku Kmochova pochodu, se dal do pohybu peloton sportovců, který na stadion přivedl tým Krajské Rady seniorů a jedenáctileté mažoretky Zuzanka a Eliška ze Zábřehu předvedly mažoretkový sport. Následovala zdravice předsedkyně krajské Rady seniorů Mileny Hesové a hostů, slib sportovců, slib rozhodčích, rozcvička a oficiální zahájení her.

K tradici těchto her patří ocenění nejstarších účastníků, o které se v letošním ročníku postarali partneři Anděl na drátě, který věnoval zdarma chytré hodinky s ročním předplaceným paušálem a Nadace Vodafone, která darovala chytré telefony. Letos byl zapsán do kroniky v ženské kategorii ročník 1938 a v mužské 1942.

Letošní hry se o zlatý pohár podělili hosté, senioři z Moravskoslezského kraje a družstvo ze Slovenska z Prešovského kraje, stříbrný putoval do Ostravy a bronzový pohár získalo družstvo seniorů ze Zábřehu. Vítězům gratulujeme.

 

Všichni ostatní skončili na čtvrtém místě. Všichni sportovci získali pamětní medaile a drobné propagační dárky. Na stadionu vládla dobrá nálada, zdravá sebedůvěra a hlavně fair  play. V rámci doprovodného programu mohli sportovci i diváci navštívit mobilní učebnu Moudré sovičky, kde získali informace a návod,  jak lépe ovládat chytrý telefon, či tablet. O super atmosféru se postaralo hudební duo, které roztančilo celý stadion. Všude byla cítit přítomná radost a skvělá nálada a o to nám šlo.

Krajská Rada seniorů děkuje touto cestou MUDr. Dagmar Malotové a jejímu zdravotnickému týmu, Radě seniorů ČR, Olomouckému kraji a všem partnerům za podporu a vstřícnost, bez které by seniorské hry a volnočasové aktivity nemohly být pořádány.

V neposlední řádě patří velké poděkování týmu krajské Rady seniorů Olomouckého kraje, která krajské sportovní hry seniorů zorganizovala. Hry byly pořádané s ohledem na aktuální opatření v souvislosti s Covid-19 pro pořádání hromadných akcí a byly hodnoceny seniory i širokou veřejností velmi kladně.

Milena Hesová

Projekt je spolufinancován z dotačního programu Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.