Táborová škola v přírodě aneb rehabilitace duševního zdraví v Olomouckém kraji

Přes všechny těžkosti, stavem nouze a omezením způsobené nezvaným hostem Covid -19 se Krajské radě seniorů Olomouckého kraje podařilo upořádat již pátý ročník unikátní socializační táborové školy v přírodě v Domašově nad Bystřicí. Díky silné podpoře Olomouckého kraje a partnerů bezmála 150 seniorů zažilo fantastický týden, doslova nabitý programem, v kouzelném, ozdravném a izolovaném prostředí rekreačního střediska Sigmy Lutín. Podstatou táborové školy v přírodě je umožnit seniorům, bez ohledu na věk – nejstarším účastníkům bylo bezmála 90 let, v bezpečném a řízeném prostředí zúčastnit se skupinových aktivit a socializačních programů zaměřených na celkovou aktivizaci. Náročnost připravit kvalitně a zorganizovat akci tohoto druhu je velmi obtížná, zvláště v době, kdy svět a život nás všech ochromil nepřítel Covid-19. Bylo nutné přísně dodržet všechna nařízení a pravidla v souvislosti s Covid-19, všichni účastníci, včetně personálu a vystupujících hostů museli být očkovaní nebo předložit platný PCR test, ochrana našeho zdraví byla a   je vždy na prvním místě. Přítomnost profesionální zdravotní sestřičky Milušky po celou dobu v táboře a odborný dozor MUDr. Dagmar Malotové, byla jistota pohody a klidu pro všechny táborníky. Díky obřímu stanu vybaveného stoly a lavicemi pro táborníky a pódiové stage pro všechny umělce, hosty, přednášející, vystupující kapely ale také díky super počasí, které k nám bylo velmi příznivé, se mohl veškerý bohatý program táborové školy v přírodě zcela netradičně a zároveň velmi bezpečně pořádat pod širým nebem. Každý si přišel na své. Sportovali jsme, soutěžili, vzdělávali se, rehabilitovali, bavili se, vše pod značkou „Nic není nemožné“ na čerstvém vzduchu v přírodě.  Stala se z nás opět jedna velká parta, která se vrátila ve vzpomínkách do doby svého mládí a dětství.

Loňské vánoční svátky jsme všichni prožili díky Covid-19 v nedobrovolné izolaci, byl to silný důvod připomenout a společně si připít a popřát pevné zdraví společně…je úplně jedno kde a kdy, důležitá je radost a chuť se bavit, slavili jsme Vánoce a ač jsme to pojali tak trochu recesisticky, věřte, že při tónech písně Tichá noc, nezůstalo jedno oko suché.

Moudrá sovička v zastoupení Hanky a Františka naučila seniory ovládat bezpečně chytré mobily a tablety a stahovat užitečné aplikace třeba Záchranku. Nadace Vodafone připravila účastníkům letošního ročníku nevšední zážitek pomocí virtuálních brýlí, které dokáží bezpečnou rehabilitaci. Nechyběly kreativní dílničky rodinné firmy „Sýkorek z Loučan“, všichni táborníci kompletovali ptáčky, které si odvezli jako upomínku na letošní ročník. Také jsme malovali na kamínky.

Beseda se sokolníkem, skvělá ukázka profesionální práce  krajské policie v rámci prevence z Olomouce, dechberoucí ukázka profesionálních hasičů ze Šternberka a Bohuňovic při vyprošťování naší kolegyně Věrušky z havarovaného vozidla, “Ninja den“ vedený zkušeným lektorem Jirkou Hübnerem, znalcem japonského bojového umění, s cílem naučit zábavnou formou sebeobraně, zvládnout nečekané situace a jednat sám za sebe, karneval v maskách, hledání pokladu, kurzy tréninku paměti, zábavná hra Bingo, ranní cvičení v přírodě s Helenkou ,soutěže, kvízy, stolové hry ,sportovní Olympiáda, setkání  s koordinátorem Moravského seniora Petrem Vitáskem, beseda s ředitelem veletrhu Svět knihy panem R. Auerem, ukázka profesionální masérské  Bowenové techniky a zlaté ruce  Staňky Jarošové ….to je jen malý výčet aktivit, které senioři mohli zažít na letošní táborové škole v přírodě. Každý den jeden oddíl vycestoval busem na celodenní výlet na Slezskou Hartu, kde je čekala okružní vyhlídková plavba elektrolodí. Večerní programy patřily již tradičně hudebním dárkům. Zlatým hřebem letošního pátého ročníku byl opět koncert TV Šlágru, který byl pro táborníky překvapením.

Týden rehabilitace duševního zdraví uplynul jako voda, všude přítomná radost z pohybu, sociálního kontaktu a neomezené volnosti v bezpečném prostředí byla cítit po celou dobu pobytu, vznikala nová přátelství, zdatnější pomáhali méně zdatným a všichni jsme se shodli, že se nám nechce domů.

Hostem letošní táborové školy v přírodě byla delegace ze Slovenska pod vedením krajské předsedkyně JDS Prešovského kraje Mgr. Anny Petričové. Cílem byla podepsaná Dohoda o vzájemné spolupráci mezi Prešovským a Olomouckým krajem.

Krajská Rada seniorů Olomouckého kraje děkuje touto cestou za podporu Olomouckému kraji, všem partnerům, kteří nás podpořili a všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto náročného projektu bez nároku na honorář. Velké poděkování pak zaslouží tým Krajské Rady seniorů Olomouckého kraje. Táborovou školu seniorů 2021 máme úspěšně za sebou a jíž teď připravujeme šestý ročník. Táborníci, děkujeme za vaši účast, aktivitu, disciplinovanost i podporu. Tak na viděnou příští léto!