Utkání seniorských šachistů Hradce Králové a Olomouce

Seniorská spolupráce dvou krajských měst se slibně rozvíjí i mezi šachisty. Ti si zahráli již v květnu 2021, kdy osobní setkání nebylo ještě možné. Došlo proto k utkání on-line mezi hradeckými šachisty pod vedením Jiřího Bielavského a olomouckými šachisty vedenými Jiřím Přenosilem. Jelikož šachy přes počítač byly pro seniory většinou novinkou, zúčastnila se utkání na obou stranách i mládež. Pro hradecké šachisty nebyla tak důležitá výhra, ale zejména to, že objevili ve virtuální hře nové možnosti.  Několikrát si pak tímto způsobem zkusili zahrát doma mezi sebou.

Počátkem června 2021 se pak skupina hradeckých seniorů vypravila vlakem do Olomouce, aby se utkala s čistě seniorským týmem SIGMIA Olomouc, vedeným panem Vladimírem Pinďurou. Přestože měli mezi sebou jednoho vozíčkáře a na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi byla výluka, České dráhy zajistily výpravě dobrý servis na cestě tam i zpět. V Klubu pro seniory I. P. Pavlova pak na naše šachisty čekala spousta olomouckých příznivců šachových kombinací spolu se dvěma pracovníky sociálního odboru magistrátu. V příjemném prostředí se hrálo celé dopoledne. I když Hradečáci oba zápasy prohráli, navázali nové osobní kontakty a pozvali nové olomoucké přátelé k odvetě do Hradce Králové.  Odpoledne pak bylo věnováno prohlídce města.

Obě akce přispěly ke zpestření života seniorů na obou stranách a byly zároveň dalším krokem k rozvoji spolupráce seniorů obou měst.

M. Kraus

Foto: E. Sommerová