Uvažujete o odkladu očkování? Nedělejte to, radí lékaři

Těžký zápal plic, otrava krve, zánět mozkových blan či akutní zánět středního ucha. To jsou závažná onemocnění, která může mít pneumokok na svědomí. Nejohroženější skupinou v rodinách jsou malé děti do pěti let a jejich prarodiče nad 65 let. U dětí byla v minulém roce zaznamenána nejvyšší nemocnost za posledních deset let. Jednou z doporučovaných variant prevence pro vaši rodinu je očkování.

„Jak klesá míra proočkovanosti, počty nemocných stoupají. Bohužel se jedná o dlouhodobý trend nárůstu této závažné infekce. V této souvislosti je nutné opět upozornit na to, že nejlepší prevencí pneumokokových nákaz je očkování, a to ve všech věkových kategoriích, tedy i tzv. sendvičové generace, tzn. lidí v produktivním věku, kteří se současně starají o malé děti i o staré rodiče,“ komentuje situaci MUDr. Jana Kozáková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy.

Proč očkování neodkládat kvůli koronaviru
Česká vakcinologická společnost vyzývá k očkování dětí i dospělých proti chřipce a proti pneumokokovým onemocněním i v době koronavirové pandemie. „Je nezbytné naočkovat děti, seniory a chronické pacienty. Bude-li se současně chránit jejich okolí, udělá se pro jejich ochranu maximum,“ doplňuje MUDr. Jana Kozáková. Podle ministerstva zdravotnictví očkování osobám bez zjevných akutních zdravotních obtíží nemůže ublížit a nezvyšuje riziko vzniku onemocnění Covid-19.

Pediatři pro odklad také nevidí důvod
Odborná společnost praktických dětských lékařů doporučuje neodkládat očkování dětí ani v období současné pandemie. Odklad by totiž mohl způsobit nárůst infekcí a ohrozit tak zdraví dětí.„Zejména nyní je důležité na prevenci dbát. Covidová situace by neměla být důvodem ke zbytečnému odkládání očkování, a to ani očkování tzv. dobrovolných, jako je třeba to proti pneumokokové infekci u kojenců. Právě tento typ infekce je častou komplikací původně virových onemocnění a může vést k závažnému ohrožení zdraví dítěte,“ říká praktická dětská lékařka MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Jak se pneumokok chová a šíří
Pneumokoková onemocnění způsobuje bakterie Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok. Ta mohou být rozdělena jednak do kategorie neinvazivních (méně závažných), jako jsou infekce dýchacích cest, zánět středního ucha a zánět vedlejších nosních dutin, jednak invazivních infekcí. Invazivní infekce se projevují jako těžký zápal plic, otrava krve, zánět kostní dřeně, infekční artritida či zánět mozkových blan. „Pneumokoky se šíří vzdušnou cestou, tedy kašlem a kýcháním, ale nakazit se lze i od nosičů, kteří nemusí mít žádné projevy nemoci. Těm nemusí působit problémy, dokud ale nedojde k oslabení obranyschopnosti organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci,“ přibližuje praktická dětská lékařka MUDr. Alena Šebková.

Kdy ale očkování odložit?
Očkování se nedoporučuje pouze ve chvíli, kdy je organismus oslabený, například vysokou teplotou (38,5 °C a více), rýmou, kašlem. V takovém případě je vhodné se přeobjednat. V případě zdravých jedinců je odpověď na otázku, kdy je očkování nejvhodnější, jednoduchá: je to právě teď.

 

PRV-2020.02.067