Táborová škola v přírodě IV. ročník – úspěšně za námi

I přes všechny těžkosti způsobené pandemií, ohrožení koronavirem a neustále měnícím se opatřením, se nám podařilo uspořádat IV. Ročník Krajské táborové školy v přírodě v Domašově nad Bystřicí pod záštitou hejtmana Ladislava Oklešťka.  Organizace letošního ročníku byla právě kvůli koronaviru extrémně náročná. Přesto se nás v rekreačním středisku Sigmy Lutín sešlo 140 a za maximálně zpřísněných opatření jsme zažili fantastický týden v krásné přírodě. Hned při příjezdu byla zdravotnicí všem táborníkům a personálu změřena teplota a proveden zápis o bezinfekčnosti.  Novinkou letošního ročníku byla obří stage pro umělce a všechny vystupující kapely a obří stan pro táborníky, díky tomu jsme si mohli dovolit pestrý program pod širým nebem a neohrozit seniory. Desinfekce na každém kroku, stužkový barevný semafor aktivit a při docházce do jídelny, roušky na výletě busem se pro nás staly naprostou samozřejmostí. Jistotou pak byla přítomnost profesionálního lékaře z AGE CENTRA po celou dobu táborové školy. Mám velkou radost, že až na pár oděrek a puchýřů, zůstal lékařský deník bez vážnějších záznamů. Všudypřítomná radost z pohybu a neomezené volnosti na čerstvém vzduchu byla cítiti naprosto v celém tábořišti. Nejstarším účastníkům letošního ročníku bylo bezmála 90 let, nechyběly francouzské hole, čakany, vozíček, vznikala nová přátelství, zdravější pomáhali méně zdatným ale také táborové „lásky“…adrenalin jménem štěstí, který všichni v této těžké době potřebujeme. Tvořivé kreativní dílničky se Sýkorkama z Loučan,beseda s potápěčem  České speleologické společnosti Michalem Gubou, ukázka výcviku policejních psů Krajské policie ČR, amatérské divadlo OBVB z Velké  Bystřice s Pošťáckou pohádkou Karla Čapka, Ninja den s policií vedený zkušeným lektorem a znalcem japonského bojového umění panem Hübnerem s cílem naučit  sebeobraně, jednat pouze za sebe dosahovat vyšších cílů, karneval v maskách, táborák s živou country kapelou, sportovní olympiáda, celodenní výlet na hrad Sovinec a do Pradědové galerie v Jiříkově, volba miss tábora, kurz tréninku paměti AGE CENTRA, zábavná hra bingo, ukázka akce dobrovolných hasičů v praxi…to je jen malý výčet aktivit, které seniory na táborové škole čekal.

Každý den byl završen hudebním dárkem, v pondělí kapela Allegro, úterý cimbálová muzika primáše Kala Dvořáka z Brna -dárek věnoval SeniorPas, koncert Pavla Nováka a ve středu koncert TV Šlágru, čtvrtek taneční kapela duo MINO a v pátek country kapela Brzdaři. Týden izolace v čisté přírodě uběhl, chatky osiřely a v táborovém deníku přibylo spoustu nových popsaných listů se slovy díků, vděčnosti, uznání a prosby, abychom se opět za rok ve zdraví sešli. Je to velká výzva, tak snad na shledanou, táborníci, byli jste úžasní.

Závěrem si dovolím poděkovat hejtmanovi  Ladislavovi Oklešťkovi a vedení  Olomouckého kraje za záštitu a maximální podporu, dále pak AGE CENTRU a paní MUDr Dagmaře Malotové, SeniorPasům, Krajské policii oddělení prevence v zastoupení paní Vlachové, dobrovolným hasičům z Velké Bystřice, manželům Sýkorovým z Loučan, České speleologické společnosti v zastoupení panem Michalem Gubou, panu Slavotínkovi, místostarostovi Velké Bystřice, magistrátu města Přerov v zastoupení náměstkovi Petru Koubovi, Tomašovi Weberovi, Jiřímu Hübnerovi, Andělu na drátě paní ředitelce Martině Galbové a všem dalším partnerům za podporu a vstřícnost. Bez vás bychom to nedali.

Obrovské poděkování patří také mému týmu krajské Rady seniorů, která byla organizátorem. Kolegové, máme za sebou týden obrovské dřiny, máte můj obdiv a smekám před vámi, jste borci!

https://youtu.be/W7Gn29_8Y7s