Předseda Rady seniorů se setkal s ministrem zdravotnictví

 

S ministrem zdravotnictví ČR Adamem Vojtěchem se sešel ve středu 15. července v podvečerních hodinách předseda Rady seniorů dr. Zdeněk Pernes. Úvodem jednání ocenil činnost ministerstva a zdravotníků v době koronovarové krize a tlumočil ministrovi i poděkování  nejvyššího orgánu Rady seniorů – kolegia.

Problematice onemocnění covid 19 se věnovala většina schůzky. Předseda Rady seniorů sdělil ministru Vojtěchovi, že na Radu seniorů chodí značná část žádostí, aby senioři měli testy na onemocnění covid 19 zdarma, pokud o to sami požádají. Na to ministr Vojtěch odvětil, že mu úplně nerozumí. „Pokud někdo přišel do styku s osobou pozitivní nebo má příznaky nemoci, pak je automaticky testován zdarma. V případě, že by měl senior obavy, může vyhledat lékaře, který s ním situaci probere, důkladně ho vyšetří a jestliže shledá důvod, otestuje jej nebo ho na testování pošle. I v tomto případě je to v rámci zdravotního pojištění. Pokud by testování mělo být jen takříkajíc ze zvědavosti, po pravdě řečeno, nevidím důvod k takovému kroku přistoupit.“ A předseda Rady seniorů s ním po celém vysvětlení souhlasil.

Dále se předseda Rady seniorů zajímal o to, jak daleko je vývoj vakcíny proti covid 19 a zda se ministerstvo nějakým způsobem snaží ji pro občany ČR zajistit. „Kdy vakcína bude, nikdo opravdu neví, ale je fakt, že se vývoji věnuje několik laboratoří. S jednou z firem jedná i Evropská unie v čele s Německem a v těchto jednáních jsme aktivně zapojeni i my. Jsme aktivní a připraveni participovat, což je důležité, protože pro velké společnosti není malá Česká republika zajímavým trhem, ale celá Evropská unie, to už je něco jiného. Proto podporujeme jednání centrální, které vede celá EU v čele s Německem, máme u těchto jednání svého člověka a snažíme se v rámci tohoto jednání získat dostatek dávek k očkováni, jakmile bude vakcína dostupná. Počítáme s tím, že očkování by mělo být zajištěno primárně pro složky záchranného systému a dále pro osoby ohrožené, kam samozřejmě patří i senioři. Dlužno ale dodat, že názory na to, kdy bude vakcína k dispozici, se různí.“

Předseda Rady seniorů pak poukázal na obavy, které přicházejí s tím, jak se blíží podzim, a to že se příznaky nákazy covidem 19 mohou zaměnit s příznaky nachlazení či chřipky. V této souvislosti se stočila řeč na očkování proti chřipce, které je pro seniory zdarma, a přesto je proočkovanost poměrně nízká.

Když už byla řeč o očkování, dotázal se předseda Pernes, zda ministerstvo neuvažuje o tom, že by senioři měli zdarma i očkování proti klíšťové encefalitidě, neboť případy nakažených se v posledních letech také množí, u seniorů je průběh nemoci těžší a senioři jsou skupinou osob, která výletům a turistice holduje ve větším měřítku. Svůj návrh doplnil ísly o tom, kolik by očkování stálo a pan ministr přislíbil, že tuto možnost prověří. Doplnil, že očkování zdarma, zejména pro rizikové skupiny, se obecně rozšiřuje. Podotkl ale, že aktuálně považuje za nejdůležitější přesvědčovat seniory o vhodnosti využít očkování proti chřipce.

Poslední věcí, kterou předseda Rady seniorů otevřel, bylo připomenutí povinných prohlídek řidičů – seniorů, u nichž Rada seniorů již delší dobu bojuje za to, aby byly prováděny v rámci pravidelných preventivních prohlídek.

Zhruba po hodině schůzka skončila.