Návštěva seniorů z Banské Bystrice v Hradci Králové

Již podruhé přijeli senioři z družebního města Banská Bystrica do Hradce Králové, aby ukázali hradeckým seniorům své rukodělné práce i jejich techniku vytváření a také, aby si zasportovali. První den, 11. 9. 2019 se podívali do Třebechovického muzea betlémů, druhý den dopoledne předvedli v Klubu Mánesova královéhradecké organizace Senioři ČR své rukodělné práce. Jednalo se o enkaustiku, což je malování žehličkou a voskem, a výrobu “střapatých věnečků” z polystyrénu a barevných kousků látky. Součástí této akce bylo i promítání fotografií ze života banskobystrických klubů seniorů.

dpoledne se pak hosté z Bánské Bystrice zúčastnili 8. sportovních her seniorů, konaných pod záštitou Statutárního města Hradec Králové. Hry slavnostně zahájili ministryně práce a soc. věcí paní Maláčová a za Statutární město Hradec Králové náměstek primátora pan Hanousek. Patronem 8. sportovních her byl Jiří Soukup – nejstarší maratonec všech dob v ČR.  Celkem soutěžilo 11 čtyřčlenných družstev ve čtyřech soutěžních disciplínách – šipky, ruské kuželky, hod na basketbalový koš a cvičení na cvičebních prvcích. Doprovodným programem bylo měření tlaku krve a glykemie, měření paměti a koncert Skautské kapely.

Hostům z Banské Bystrice se podařilo umístit na 1. místě, takže kromě hezkých zážitků si z Hradce Králové odvezli též krásný pamětní pohár.

Jan Štěpánek