KDO NEJEL, NELETĚL

Takto by se dal charakterizovat výlet členů Krajské rady seniorů SK a Klubu důchodců Horoměřice do Čáslavi, na základnu 21.letky České Armády.  Celkem nás tedy bylo 23 a v luxusním autobuse jsme mohli tančit.

Všichni byli plni očekávání, co Základna nabídne, protože ne každý má to štěstí, aby se tam dostal. Již samotný příjem praporčíkem Kavuljakem, který se následně zhostil role průvodce areálem s naprostou vojenskou přesností a dokonalostí, dal cítit, že exkurze bude nadmíru zajímavá. A byla. Prohlédli jsme si letecké muzeum Základny provázené profesionálním výkladem. Dále nás čekal všemi toužebně očekávaný simulátor letů, který si vyzkoušeli někteří naši účastníci, provázení obdivnými výkřiky ostatních přítomných. Let nad Horoměřicemi si vyzkoušel rovněž nejmladší člen naší výpravy, Tomáš Rompala, který se střemhlav vrhal na dům své babičky a dědečka na J.Š,Baara.

Neméně zajímavá byla prohlídka a výklad v zahradě BOL (biologická ochrana letiště), kde v klecích a pod stříškami čekali na svůj výkon ptačí dravci – orel, sokol, jestřáb, sova puštík aj. Bez těchto pomocníků by byl mnohdy výkon pilotů ohrožen letícími hejny hus, špačků, nebo běhajících zajíců nebo srn. Fakt je, že prostor je obehnán pletivem a zdmi, ale hlodavci nebo i srny si s některými částmi umí poradit a proto se do vzduchu vypouštějí ptačí dravci, kteří je buď zaženou, nebo dokonce uloví.

Poté byl oběd. Vojenská restaurace se předvedla kvalitním obědem. Nesmírně chutný a vezmeme-li v úvahu „lidovou“ cenu 79,- Kč/oběd, tak nebylo nač si stěžovat.

Další fáze exkurze sestávala z prohlídky leteckých opraven letounů L139 a obdivovaných Gripenů. Každý si mohl na místě prohlédnout kokpit pilota, motory, vnitřní zařízení, vyfotit se a získat mnoho informací o letounech, které stráží nejen náš letecký prostor, ale Gripeny jsou využívány i s našimi piloty na ochranu hranic Shengenu v oblasti Estonska, v rámci NATO.

Třešničkou na dortu byla neskutečná letecká akrobacie právě Gripenů, které několik minut předváděly nad námi neuvěřitelné kousky akrobacie. Byl to dech beroucí zážitek pro všechny, kteří měli to štěstí uvidět na vlastní oči výkony našich pilotů.

Zpáteční cesty domů jsme využili k návštěvě nedaleké Kutné Hory. Každý po svém si užil 2 hodin klidu v krásném Středočeském městě před odjezdem zpět. Reakce účastníků byly velmi pozitivní. Ti, kteří nejeli, mohou jen litovat, protože dlouho avizovaná akce se setkala s velkým ohlasem. Snad tedy někdy příště…

Miloslav Vajs