Ceny vítězům předával premiér, hejtmanka Jihočeského kraje a ministr životního prostředí

 

Po dni, v němž si účastníci IV. mezinárodních sportovních her prohlédli některá místa Jihočeského kraje, z nichž dominovala návštěva zámku Hluboká, pivovaru Budvar a jaderné elektrárny Temelín, sešli se všichni v menze jihočeské univerzity, aby se dozvěděli výsledky celého sportovního klání.

Stejně jako loni zavítal na vyhodnocení premiér ČR Andrej Babiš a ihned se ocitl v obležení. Nakonec musel předseda Rady seniorů požádat přítomné, aby již pana premiéra pustili a celou akci oficiálně zahájil. Měl také úvodní proslov. Po něm promluvili k seniorům postupně premiér ČR Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

A pak už byl čas na ocenění. Jako první si pro své speciální ceny přišli nejstarší sportovci. Těmi byli Miroslava Urbancová (84 let) z týmu krajské Rady seniorů Pardubice  a Karel Hudeček (81 let) z družstva město Dubí, které reprezentovalo Ústecký kraj. Kromě dárků od pořadatelů dostali speciální cenu jednoho ze sponzorů – hotelu Brdy - třídenní pobyt pro dvě osoby.

Následovalo vyhlášení pořadí družstev v každé z deseti disciplín. Poté převzali ceny nejúspěšnější jednotlivci ve všech deseti disciplínách, ve věkových kategoriích do 70 let a nad 70 let, navíc měli své sady medailí muži  a ženy, celkem se tedy rozdalo 40 sad medailí. Po necelé hodině dospělo vyhlašování do samotného finále – vyhlášení soutěže družstev. Pohár za třetí místo vybojoval tým krajské Rady seniorů Moravskoslezského kraje, pohár pro druhý tým zůstal v Českých Budějovicích zásluhou týmu krajské Rady seniorů Jihočeského kraje 1. Vítězství již počtvrté v řadě vybojovalo družstvo krajské Rady seniorů Plzeňského kraje, navzdory faktu, že její největší želízko v ohni – pan Řehka nastupoval se zraněním a nemohl všechny disciplíny absolvovat naplno.

Dlužno dodat, že jak týmy na prvních třech místech, tak medailisté, dostali voucher na roční předplatné časopisu Doba seniorů, a to díky podpoře Nadace ČEZ.

Poté byly IV. Mezinárodní sportovní hry 2019 oficiálně ukončeny a pomyslný štafetový kolík převzal předseda Rady seniorů Ústeckého kraje Alois Malý. Právě v Ústeckém kraji se uskuteční napřesrok V. sportovní hry seniorů.

Následovala volná zábava, což ovšem znamenalo, že se pan premiér opět ocitl v obležení. Diskutoval s přítomnými, podepisoval svou knihu, rozdával kšiltovky a přijal i vyzvání k tanci. Zatímco ostatní hosté se rozloučili a odešli, on setrvával mezi seniory. Odjel až v deset hodin večer.

Videa ze slavnostního zakončení her najdete na facebooku Rady seniorů - https://www.facebook.com/pg/Rada-senior%C5%AF-%C4%8CR-zss-236041486996951/posts/?ref=page_internal