4. MEZINÁRODNÍ SPORTOVNÍ HRY SENIORŮ ČESKÉ BUDĚJOVICE 2019

Pořadateli her byly Rada seniorů České republiky a Česká unie sportu. Z jejich pověření hry organizovaly krajská Rada seniorů Jihočeského kraje a Jihočeská krajská organizace České unie sportu. Do Českých Budějovic se 16. července sjelo 21 osmičlenných družstev. Čeští senioři mezi sebou přivítali též zahraniční účastníky z Maďarska, Polska a Slovenska. Ubytování a stravování zajistily pro více než 200 sportovců a organizátorů Koleje a menzy Jihočeské univerzity.

Sportovní zápolení se uskutečnilo 17. července v areálu Sportovního klubu policie České Budějovice. Družstva soutěžila v 10 disciplínách, čtyři náročnější disciplíny byly zahrnuty též do soutěží jednotlivců, a to v kategoriích mužů a žen a v jejich rámci v kategoriích 60-70 a nad 70 let. Za nejlepší výsledky na prvních třech místech bylo uděleno 45 pohárů, 48 medailí a k nim 93 diplomů. Navíc každý sportovec obdržel pamětní medaili aktivního účastníka a každý medailista díky podpoře Nadace ČEZ roční předplatné časopisu Doba seniorů.

Jihočeský kraj jako organizátor sportovních her měl možnost postavit dva sportovní týmy – družstva Krajské rady seniorů 1 a 2. Družstvo 1 ve složení Floriánová Zdeňka, Kramperová Naďa, Krejzová Helena, Nohová Jaroslava, Hoštička Jiří, Nevyjel Jiří (kapitán), Pech Václav a Šumbera Milan se v hodnocení za všechny disciplíny umístilo na 2. místě. Družstvo 2 ve složení Beránková Anna, Hrdličková Anna, Kroulíková Zdeňka, Rozporková Alena, Baron Zbyněk (kapitán), Barus Ladislav, Čejka Jan a Čejka Jiří se v téže soutěži umístilo na 5. místě. Kromě toho v jednotlivých disciplínách získalo družstvo 1 dvakrát první, dvakrát druhé a jednou třetí umístění, družstvo 2 jednou první, jednou druhé a dvakrát třetí umístění.

Také v soutěži jednotlivců byli naši sportovci úspěšní. V kategorii do 70 let získal 3. místo Nevyjel Jiří v běhu s míčkem na raketě, Nohová Jaroslava a Šumbera Milan tuto disciplínu ve svých kategoriích vyhráli. Šumbera Milan získal ještě 2. místo v běhu s kolečkem zatíženým břemenem. V kategorii nad 70 let získala Rozporková Alena 2. místa v běhu s kolečkem zatíženým břemenem, v hodu na dálku a ve sprintu na 45 metrů. Disciplínu běh s míčkem na raketě navíc vyhrála. Úplně nejvýznamnějšími úspěchy bylo umístění za všech 10 disciplín Rozporkové Aleny na 2. místě v kategorii žen nad 70 let a Nohové Jaroslavy a Šumbery Milana na 1. místě v kategorii žen a mužů do 70 let.

Další den – 18. červenec – byl zaměřen na návštěvu několika zajímavých míst Budějovicka. Účastníci her navštívili Státní zámek v Hluboké nad Vltavou a Jadernou elektrárnu Temelín, zahraniční účastníci též Budějovický Budvar. V závěru tohoto dne se uskutečnilo vyhodnocení sportovních výsledků za účasti předsedy vlády Andreje Babiše, ministra vlády Richarda Brabce, hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské, předsedy České unie sportu Miroslava Jansty a dalších hostů. Závěr večera patřil společenské zábavě.

S účastníky her jsme se rozloučili 19. července. 4. mezinárodní sportovní hry seniorů skončily po sportovní i společenské stránce jako úspěšné.