Z Kladna do Lidic běžel i kladenský primátor

Teplota kolem dvacítky, sluníčko schované za mraky. Počasí na běh téměř ideální. Takové měli účastníci 7. ročníku běhu míru Kladno-Lidice, který pořádala krajská Rada seniorů Středočeského kraje.

Jako již tradičně byl závod uzpůsoben tak, aby se jej mohl zúčastnit každý, kdo má zájem. Hlavního, osmikilometrového běhu se zúčastnil nejen předseda krajské Rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs, ale také kladenský primátor Dan Jiránek a dlužno dodat, že se startovním číslem 5 protl pásku v cíli dříve než Miloš Vajs. Dalších 170 soutěžících zvolili jiné kategorie – běh s kočárkem, seniorský běh , běh dětí, jízda na koleběžce, nordic walking. Trasy byly od 2,5 do 8 kilometrů. V cíli na všechny čekali zasloužené odměny za účast, mnohé ale daleko více zajímala lahev s vodou… Závodníky vítal moderátor akce Jiří Vaníček, přítomní si mohli popovídat s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou Pokornou, která v cíli houpala dcerku v kočárku. Tu samozřejmě nejvíce zaujala skupinka seniorů v červených čepicích s nápisy Silné Česko. Šla je požádat o snímek, který následně poslala premiéru Babišovi. Těžko ale říct, kdo měl ze setkání větší radost – zda senioři nebo paní hejtzmanka. Zářili všichni a hejtmanka obdivovala pozitivní náladu, která u památníku panovala.

Jako vždy byl připraven doprovodný program, který krátil chvíli než se do cíle dostal poslední závodník a než bylo připraveno slavnostní předání cen. Studenti ČVUT rozložili stolky, u nichž připravili pro děti soutě­že, k dispozici bylo i měření tlaku a hladiny cukru,  tv přistavené speciální sanitce se při­pravovala instruktáž první pomoci. Dodejme, že sanitku si šla prohlédnout i paní hejtmanka, do diskuse se svými vrstevníky se dal zakladatel organizace Život 90 Jan Lorman, velkému zájmu se těšili spisovatelští manželé Veverkovi. Další stánek tu měla organizace Sun Drive, která je partnerem projektu Senior pas. Novou škodu Scala, ale i program škoda + představovali zástupci společnosti Auto Šídlo s.r.o., jimž velel vedoucí prodeje Aleš Hyský, který odpovídal na všetečné dotazy, vysvětloval, co vystavené vozy nabízí a ukazoval je zájemcům.

Chybět nemohl sa­mozřejmě ani stánek s občerstvením, kde se chystaly klobásky, hranolky či pečené maso.  U stanu za cílovou páskou byla pro každého účastníka připravena  taška s upomínkovými předměty i malé občerstvené a  nechyběla v něm ani tradiční petice míru, kterou mohli podepsat nejen závod­níci, ale i ti, co je přišli podpořit či přivítat.

Pro tři nejlepší v jednotlivých kategoriích byly připraveny medaile a dárky v podobě knih či vstupenek do památníku Lidice, pro dospělé dokonce i price money a pro nejlepší ženu a muže hlavní kategorie – tedy běhu z Kladna do Lidic i pohár hejtmanky kraje, který paní hejtmanka osobně předala . Úsměvná situace nastala v kategorii koloběžek, kde se na stupních vítězů smísily generace… Vétěz by mohl být docela dobře otec závodníků z druhého a třetího místa…

Běh Kladno–Lidice ale nespojuje jen  generace, nýbrž také zdravé s těmi hendike­povanými. Startovné, které bylo dob­rovolné (ale přispěli i ti, co neběželi), šlo ve prospěch hendikepovaných dětí ze školy Korálek. Krabici s peně­zi – vybralo se přes 11 000 Kč – si přebrala paní ředitelka osobně

Celou akci zakončil symbolicky průvod všech k sousoší Lidických dětí, kde položili kytici a uctili pa­mátku zesnulých minutou ticha.

Akce se i letos účastnili členové kladenského spolku diabetiků.

Akce ve vysílání TV Praha