Slovo předsedy Rady seniorů ČR po volbách do Evropského parlamentu

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Vážené seniorky, vážení senioři, 

volby do Evropského parlamentu skončily, nastal čas hodnocení. Využívám této příležitosti k uveřejnění zásadních informací. Rada seniorů České republiky vyzvala na svém zasedání dne 27. března všechny seniorky a seniory ke splnění občanské povinnosti a také k angažovanému volebnímu rozhodnutí. Současně jsme uvedli, proč jsou evropské volby důležité a také co mohou znamenat pro českou seniorskou populaci. Mám velkou radost, že mohu poděkovat všem, kteří k neoblíbeným volbám přišli a svoji občanskou povinnost splnili. Volební účast vzrostla o více než o 10 procentních bodů a byla nejvyšší v celé české historii. Samotné výsledky voleb mi komentovat nepřísluší, z partnerských politických stran získalo hnutí ANO 2011 502 343 hlasů, ČSSD 93 664 hlasů, KSČM 164 624 hlasů a KDU-ČSL 171 723 hlasů. Prosazením požadovaných seniorských benefitů, tj. zavedení Evropského průkazu seniora, který bude definovat a garantovat celoevropské seniorské slevy v dopravě, kultuře a vzdělávání a také rozšířením evropského práva o minimální starobní důchod pověříme zvolené europoslance partnerských politických stran. Máme jich devět.

Za druhou zásadní informací k uveřejnění považuji navýšení důchodů v roce 2020, a to o slíbených 900 Kč u průměrné starobní penze. Dovoluji si Vám v této souvislosti oznámit, že situace je velmi vážná a zasluhuje Vaši plnou pozornost. Vládní návrh novely příslušného zákona prošel tzv. prvním čtením, s kladnými stanovisky jej projednaly příslušné výbory ale finále, tj. druhé a třetí čtení, se má stihnout až na červnovém zasedání Sněmovny. Situace je kritická, mnoho času není, všichni už z loňska víme, že zákon musí být schválen, než poslanci odjedou na dovolené. A pokud do hry opět vstoupí Senát a zákon vrátí Sněmovně, což se loni stalo, bude muset také letos proběhnout mimořádná schůze. A to není jednoduché. K přehlasování Senátu je nezbytných 101 poslanců. Proto sledujte prosím pozorně červnové jednání Sněmovny. Sledujte prosím, kterým tématům paní a pánové poslanci dávají přednost. Sledujte všechny průtahy a zejména kdo a pod jakými záminkami průtahy způsobuje! Jde o velký boj o čas, který je neúprosný. Pokud příslušný právní předpis nevyjde ve Sbírce zákonů do začátku září, velkorysé navýšení starobních penzí 2020 nebude! České starobní důchody přes jejich letošní historicky nejvyšší navýšení za posledních 24 let žádná sláva nejsou, a také pokles mezigenerační spravedlnosti, tj. pětiletý propad obecného náhradového poměru, se stále zastavit nepodařilo!      

Vážené seniorky, vážení senioři, přeji Vám pohodové a zajímavé prožití letních dnů, pevné zdraví, úctu, důstojný a spokojený život.

S pokorou a úctou Váš Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR