projekt „Přežil jsem chřipku“

Chřipka je zákeřná choroba a pro seniory to platí dvojnásob. Proto se Rada seniorů připojila k osvětovému projektu Přežil jsem chřipku a převzala nad ním záštitu. Kampaň seniory informuje o rizicích onemocnění a důležitosti očkování proti němu.

Projekt „Přežil jsem chřipku“ upozorňuje na nebezpečné následky tohoto onemocnění u seniorů a nad 60 let, kteří patří mezi nejohroženější skupiny.  Chřipka ročně postihne asi 10–15 % procent populace. Záludnost této globálně rozšířené nemoci spočívá v možných komplikacích, při kterých i při včasné intenzivní péči dochází k úmrtí u třetiny až poloviny pacientů, a to především seniorů. „Touto kampaní chceme upozornit na vážné důsledky chřipky a vyzvat nejohroženější skupiny k prevenci ve formě očkování,“ říká Dr. Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.

V České republice chřipkou každoročně onemocní statisíce lidí a v průměru až ve dvou tisících případů je jejím následkem smrt. Nejohroženějšími jsou malé děti, chronicky nemocní lidé a senioři. Nejúčinnější prevencí chřipky a jejích případných závažných komplikací je očkování. „Podstatou očkování je vytvoření protilátek proti chřipkovým antigenům, které jsou součástí očkovací látky. Antigenní složení chřipkových vakcín je každoročně upravováno podle doporučení Světové zdravotnické organizace, které je pro výrobce závazné,“ vysvětluje odborný garant kampaně doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS.

Součástí projektu je událost pro veřejnost, příběhová část a edukační videa. Nejvhodnějším obdobím pro vakcinaci je podzim – od října do listopadu. Na trhu existuje několik typů, mezi doporučované patří čtyřvalentní vakcína Vaxigrip Tetra, která umožňuje poskytnout širší ochranu proti virům chřipky. „Použití tetravalentních vakcín má za cíl redukci výskytu onemocnění chřipkou, snížit počet hospitalizací i počet úmrtí,“ uzavírá docent Maďar. Vážné následky chřipky pak vykreslí příběhy dvou seniorů, kteří kvůli onemocnění museli podstoupit hospitalizaci v nemocnici.

Edukační videa s  docentem Rastislavem Maďarem, které celou problematiku vysvětlují a zároveň sloužit jako návod, jak se chřipce nejlépe bránit, najdete níže.

Video s předsedou RS ČR

Video s docentem Maďarem – 1. díl

 Video s docentem Maďarem - 2. díl