Výlet do Chýnova

Chodit-chodit-chodit, to je krédo Spolku diabetiků Tábor. Nic to nestojí a je to zdravé. A když vyjdete se spolkem přátel, je to i zábavné. Nejinak tomu bylo v pondělí 14. května, kdy jsme se vydali posíleni i o několik členů z “Civilek” do městečka Chýnov.  A to jsme se tam vydali již potřetí. A stále je co objevovat.
Protože jsme vyrazili těsně před polednem, začali jsme společným stolováním v hospůdce Na křivé,  a potom jsme vyrazili směr Močítka. Představte si krásný, teplý jarní den, nádherně zelená široká louka s protékajícím Chotčinským potůčkem, okolo lesy a náhle po krátké chvíli se před námi objevuje impozantní stavba mostu železniční trati Tábor-Obrataň. Tento železniční most s devíti oblouky, kamennými sloupy připomínajícími antický aquadukt je opravdu nádherný… Prý ho postavili v roce 1883 italští dělníci.
Hřbitové, hřbitove. zahrado zelená, ale on ten chýnovský je opravdu zajímavý. Velký podíl na tom má rodák, sochař František Bílek. Monumentem hřbitova je socha Modlitba nad  hroby, která zdobí Bílkův hrob. Ale soch je zde mnohem více nejen od Františka Bílka, ale i od jeho bratra Antonína a žáka Karla Gabriela… A na závěr nám paní Mgr. Strašrybková otevřela vchod do kostela Nejsvětější Trojice, který byl založen již v roce 995. Dostavěná věž z roku 1727 je široko daleko vidět. Inventář kostela je barokní a rokokový, cínová křtitelnice je z roku 1626.
On ten Chýnov opravdu “psal dějiny”. Však první zmínka je již z roku 981.
Ale už dost. Však my se do Chýnova zase někdy vydáme. A tak závěrem se sluší poděkovat naší člence, která v Chýnově bydlí Daně Vachtové  a i druhé člence spolku Marii Rathouské, které rukou společnou celý odpolední program připravily tak, aby byl cílený a smysluplný. A to se jim opravdu podařilo.
Za spokojené účastníky zapsala Anna Slunečková