Co anebo kdo jsou to civilky?

Stále kolem sebe slyším – civilky hrály na seniorském hřišti pétanque, civilky hrály bowling,  civilky cvičily na seniorském hřišti, civilky byly na vycházce s diabetiky v Chýnově, civilky pojedou na 5. seniorské hry do Českých Budějovic, civilky dělají trénink paměti, civilky mají ruční práce, civilky chodí s holemi nordic walking na vycházky atd.

Abych toto vše mohla uvést na pravou míru, musím nejprve představit spolek, o který se jedná, o kterém se mluví jako o civilkách . Je to Svaz postižených civilizačními chorobami v Táboře, který se snaží starat o své členy, kterých je v současné době již stovka, převážně důchodců.

Krédo spolku je: Neseďte doma, přijďte mezi nás. U nás si určitě vyberete některou z našich činností, popovídáte si, zasportujete si, pobavíte se a třeba se i něco naučíte.

Opravdu je z čeho vybírat: děláme různé ruční práce  např. korálkování, háčkování, drátkováni a jiné, cvičíme si paměť, chodíme na krátké i delší vycházky, hrajeme pétanque, hrajeme bowling, zúčastňujeme se celostátní akce Rozchodíme civilky a další. Například 23.5. 2018 jsme v rámci světového týdne měli orientačního běhu ukázku a závod v OB pro seniory.

Máme dramatický kroužek Fialka se kterým jsme vystoupili na MDŽ i ve Hnačově, jezdíme na výjezdové vycházky každý měsíc, naposled jsme byli z diabetiky v Chýnově, příští měsíc se podíváme do Želče. Jezdíme na zájezdy, ozdravný pobyt a rekondiční pobyt.

Začátkem května jsme byli na týdenním ozdravném pobytu ve Hnačově, kde jsme nabírali síly na další naše aktivity. Tento pobyt se vydařil, krásné počasí nám přálo, čerstvý vzduch byl kolem nás a tak jsme cvičili venku, hráli pétanque, minigolf, chodili na procházky do lesů a do okolních obcí, například do Hnačova, Plánice či Zavidova.  Protože toto místo je na samotě u lesa, tak jsme také vyjeli na výlet do Klatov a Domažlic. Aby naše zdraví pro další čas bylo posíleno, tak nám byly také nabídnuty masáže, které jsme rádi přijali.

Tento ozdravný pobyt se konal za pomoci města Tábora – ozdravné město, které nám přispělo na dopravu do Hnačova a my jsme se v klidu mohli věnovat ozdravnému pobytu, kde jsme nabrali nové síly do další činnosti v našem spolku. V činnosti samozřejmě budeme pokračovat i přes letní měsíce, plánujeme vycházky, výlet do Zruče nad Sázavou, ale také např. cvičení na seniorském hřišti. Věřím, že jsem trochu vysvětlila, kdo anebo co jsou civilky.

Hudečková Alena, předsedkyně Svazu postižených v Táboře