Aktivní senioři nesedí doma

Aktivní senioři nesedí doma – to není jen název projektu k finanční žádosti, ale pro nás všechny hlavně skutečnost. A začali jsme pěkně od ledna.

Na prvním setkání 3.1.2018 jsme zhodnotili nejen naše akce za rok 2017 a nahodili plán na rok 2018, ale také se pochlubili, jaké dárky jsme dostali pod stromeček.
8.1.2018 v akci Muzeum pro seniory jsme se vydali po našich horách a při vzpomínce na naše putování na Vysokou Holi nás ještě bolely nohy… Virtuálně jsme si prošli všechny značené chodníky, také Chráněnou krajinnou rezervaci Jeseníky, vyšli kolem vodopádů Bílé Opavy, prohlédli si vstupy do dolů a jejich prolákliny a také jsme vstoupili na zakázaná místa. Křížem krážem jsme tak navštívili celé Jeseníky.
Ve středu
10.1.2018 jsme si vyjeli do Krnova do nově otevřeného Muzea panenek. V první vstupní místnosti nás seznámila s historií svého sbírání panenek. Mnohé panenky mají svá jména, ale také tajemství. To jsme ještě netušili, že v dalších dvou místnostech se ukrývají další poklady. Ani jsme nestačili všechny panenky spočítat. Po prohlídce muzea jsme čekali před synagogou na komentovanou prohlídku. Posadili jsme se do lavic v chladném prostoru a vyslechli si příběhy Židů nejen z Krnova a historii synagogy. Pro zahřátí jsme pak vystoupali do věže a prohlédli si uplakaný Krnov v dešti a výstavu Židovští průmyslníci, podnikatelé a vynálezci, které všichni podle slavných jmen známe.
V rámci činnosti našeho spolku byla uskutečněna
17.1.2018 exkurze do Střední odborné školy v Bruntále. Nejdříve nás mistr odborného výcviku seznámil s profesemi, kterým škola vyučuje. Pak jsme společně prošli všemi dílnami (a že jich bylo!) a odbornými učebnami, kde probíhá odborný výcvik žáků. V rámci rčení „řemeslo má zlaté dno“ vytváří škola co nejlepší podmínky pro výuku, vybavenost učeben a dílen a odbornost učitelů. Cílem školy je vychovat dobré řemeslníky, kterých je na trhu práce tak zoufale málo.
Po dlouhé době se
24.1.2018 setkáváme v klubovně na Šachování. Mirek si připravil všechny možné tahy po šachovnici a seznámil nás s pravidly této královské hry.
Je poslední středa 31.1.2018 a my jsme se vydali na bowling. Účast byla neskutečná – 29 členů, mezi nimi i úplně noví, kteří se teprve minulý týden přihlásili. Ne všichni však mohli hrát. Vytvořili jsme dvě sedmičlenná družstva, ostatní povzbuzovali a dodávali tekutiny, abychom dodrželi pitný režim. A kdo vyhrál? Přece všichni, důležité je totiž zúčastnit se, a proto obdrží diplom za účast.
Zapojili jsme se do akce
Senzačních Seniorů – „Přeplavme svůj La Manche“, která probíhá celý únor. Přes určitá omezení vstupu do bazénu nás chuť do plavání neopouští a plavání nevzdáváme. Je zapojeno zatím 18 plavců, kteří urazili k 8.2.2018 zatím 13 km.
A zatímco někteří překonávají La Manche, další překonali 7.2.2018 sami sebe výšlapem na Uhlířský vrch. Při neustálém sněžení jsme ani nedoufali, že se nás tolik sejde. Šli jsme po skupinkách až nahoru ke kostelu a nechali se na památku vyfotit. Trochu ohnivé vody bylo také zapotřebí a na zpáteční cestu jsme to vzali polem nepolem do restaurace, kde jsme chvíli poseděli. Někdo s čajem a rumíčkem, někdo s pivečkem.
Máte rádi čokoládu? My také a Muzeum pro seniory připravilo
12.2.2018 přednášku s ochutnávkou Čokoláda – nápoj bohů. Byla nás plná místnost.
Je tu středa
14.2.2018 a jedeme do Velkých Losin, kde se nám tak líbilo již loni. Strávíme celé
3 hodiny ve wellnessu přímo na Valentýna. Navíc navštívíme Ruční papírnu.
V kině Centrum je na středu
21.2.2018 pro nás, seniory, připraveno promítání českého filmu Špindl.
Závěrem měsíce února bude v klubovně
28.2.2018 nejen oslava kulatých narozenin, ale také se musíme bránit tomu Němci Alzheimerovi. Bude to odpoledne plné řešení kvízů a záhad.

Bc. Marta Rozprýmová