Na předsednictvo zavítala poprvé v historii ministryně

Ačkoli se předsednictvo Rady seniorů ČR setkává od ustavení Rady seniorů s výjimkou letních prázdnin každý měsíc, ještě se nestalo, aby na toto pracovní zasedání zavítal některý z ministrů. Bez nadsázky se dá tedy říci, že ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová přepsala po dvanácti letech historii. Krátce po zahájení lednového zasedání i se svými spolupracovníky přišla do sídla Rady seniorů. Dlužno dodat, že to byla ona, kdo požádal předsedu Rady seniorů, zda se s vedením na pracovním jednání může potkat a nezrušila svou účast ani po té, co menšinová vláda premiéra Babiše nezískala ve sněmovně důvěru a byla tak nucena podat demisi. Nicméně paní ministryně Němcová patří k těm, kteří se nechali slyšet, že demise neznamená přestat pracovat a vyčkávat s rukama v klíně, co bude dál. Ale nepředbíhejme.

Předseda Rady seniorů dr. Zdeněk Pernes nejprve paní ministryni a její doprovod přivítal a postupně jí představil členy předsednictva. Poté se ujala slova Jaroslava Němcová, která uvedla, že se s vedením Rady seniorů bude ráda setkávat pravidelně. seznámila vedení Rady seniorů se svou vizí vedení ministerstva, posléze věnovala svou pozornost seniorským tématům. Uváděla příklady, s nimiž se setkala nejen ve funkci ministryně, ale také v době svého předchozího působení ve Středočeském kraji a ve své profesi.

Předseda Rady seniorů poté poděkoval paní ministryni za její podrobnou informaci. Připomněl jí ihned, že Andreji Babišovi nabídla Rada seniorů po volbách experty na důchodovou reformu, na sociální bydlení a na zdravotnictví. Na to reagovala slovy, že se statutárním místopředsedou Ing. Milanem Tarabou ohledně sociálního bydlení již kontakt navázala, ohledně experta na důchodovou reformu má předseda poslat návrhy rovnou jí. Předseda pak stručně řekl o tom, jak senioři čerpají či nečerpají příspěvek a doplatek na bydlení a doplnil, proč Rada odmítá majetkový test.

Debatovalo se pak o pobytu seniorů v domovech pro seniory a jejich cenách, řešily se i důchody žen, které se staraly o děti a rodinu. Posléze se slova ujali jednotliví členové předsednictva, kteří jí vesměs děkovali za to, že si našla cestu do sídla Rady seniorů a posléze probírali problémy seniorů za svých regionů.

Po více než hodině ministryně ze svým týmem jednání předsednictva opustila a to se poté věnovalo své běžné agendě. Mimo jiné se zabývalo stavem příprav Mezinárodních sportovních her seniorů, které se uskuteční v létě v Olomouci. O stavu příprav informovala předsedkyně krajské Rady Olomouckého kraje a členka předsednictva Milena Hesová.