Nové SeniorCentrum v Kolíně otevírá dveře prvním klientům

Společnost SeneCura dokončila výstavbu domova pro seniory v Kolíně a od prosince 2017 začala přijímat první klienty. Nové moderní zařízení nabízí obyvatelům z Kolína a širokého okolí péči formou Domova pro seniory a velmi žádaného Domova se zvláštním režimem pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu Alzheimerovy choroby či jiných typů demence. Cílová kapacita SeniorCentra je 102 lůžek.

SeniorCentrum Kolín je součástí skupiny SeneCura, rakouského provozovatele domovů pro seniory a zároveň největšího provozovatele soukromých domovů v České republice.

SeniorCentrum se nachází v klidné části Kolína, přesto však nedaleko centra, a to v blízkosti rozlehlého parku. Domov nabízí ubytování v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, které jsou seskupeny do větších skupin, tzv. domácností. Každá domácnost (skupinka přibližně 12 sob) má svou jídelnu. Na každém patře je terasa. Dále je klientům k dispozici společenská místnost k setkávání, koncertům a přednáškám, místnost pro ergoterapii, kaple, wellness s vířivkou nebo kadeřnictví. V areálu SenioCentra se nachází terapeutická zahrada s dřevěnými zvonkohrami, balančním chodníkem, speciálními posilovacími stroji či i záhonky s bylinkami a drobným ovocem, o něž mohou senioři sami pečovat.

Pokoje jsou vybaveny prvotřídními polohovatelnými lůžky se speciálními aktivními matracemi, které přinášejí klientům výjimečný komfort i prevenci komplikací způsobených dlouhodobým pobytem na lůžku. Součástí vybavení jsou i stůl s židlí, skříň s trezorem či noční stolek, pokoje jsou plně k dispozici dalšímu zvelebování samotnými klienty.

Domov pro seniory je určen pro osoby nad 60 let s nárokem na pečovatelské a ošetřovatelské služby. Domov se zvláštním režimem poskytuje péči pro osoby od 55 let se sníženou soběstačností z důvodu Alzheimerovy choroby či jiných typů demence.

Všechny domovy skupiny SeneCura se řídí heslem: Život pokračuje s námi. „Klient se svými přáními a potřebami stojí ve středu zájmu všech našich zaměstnanců. Hlavní hodnoty jsou vzájemná úcta a respekt ke klientovým přáním, týmová práce, humanita a podpora lidské důstojnosti, a zejména individuální přístup a vnímání potřeb každého klienta zvlášť,“ říká Marek Bíško, ředitel domova. „Při příchodu do domova u každého klienta zvlášť zjišťujeme, jaký doposud vedl život, co a jak byl zvyklý dělat, jaké potraviny má a nemá rád a podobně. Vytváříme individuální plán péče a specifický přístup ke klientovi tak, aby byl v souladu s jeho lidskou integritou a respektoval jeho historii,“ doplňuje Bíško.