Kulatý stůl 2017 v Plzni

Setkání seniorů před parlamentními volbami 2017 s kandidáty jednotlivých stran organizovala Rada seniorů Plzeňského kraje (RSPK). Na jednání, které proběhlo 21.9.2017 ve velkém sále TOTEMu se dostavili představitelé, resp. politici kandidující v Plzeňském kraji  za ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, TOP 09, zástupci z hnutí ANO a za STAN (Starostové a nezávislí) se nedostavili.

Jednání zahájil a účastníky přivítal předseda krajské Rady seniorů Plzeňského pan Leoš Jochec. V úvodním slovu předseda RS ČR pan Zdenek Pernes shrnul základní problémy, které tíží seniorskou populaci, popsal aktivity orientované na zvýšení penzí, zvláště vyzvedl problematiku valorizací a konstatoval, že hrozí pokles náhradového poměru pod 40%. Zmínil též požadavek na mimořádnou valorizaci v průběhu roku 2018. Za velký problém považuje neschválení/neprosazení zákona o sociálním a dostupném bydlení.

Zástupci jednotlivých výše uvedených stran vyjádřili v podstatě vlídný vztah k seniorské populaci, ale k návrhům pro zlepšení života seniorů byli poněkud zdrženlivější zástupci TOP 09 a ODS ( TOP 09 preferuje blíže nespecifikovanou důchodovou reformu, ODS zdůrazňuje odpovědné hospodaření ,a pak možno pomáhat, což má logiku, ale nějak chybí pohled do minulosti). Diskuse se rovněž věnovala otázkám konkrétního života – stárnutí obyvatel, nedostatku pečovatelek, nízkým důchodům včetně porovnávání se zahraničím, cenovému zpřístupnění kultury i cestování atd.  Někteří senioři by si rádi vyslechli názor hnutí ANO na vývoj penzí – předseda hnutí ANO chce, aby náhradový poměr byl za cca 20 let na úrovni 70%, ale ministr financí za ANO předpokládá, že jeho děti už nebudou brát žádný důchod (tedy náhradový poměr 0%). Bohužel nebylo s kým tento rozpor diskutovat.