Turnaj v pétanque klubu seniorů ze Zlínského kraje

Stejně jako v minulých letech se studenti Fakulty humanitních studií  Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně podíleli na přípravě sportovního turnaje Senior Cup ve hře pétanque.

Čtvrtý ročník turnaje, který byl určen pro seniorské kluby a spolky Zlínského kraje se uskutečnil v úterý 23. května 2017 na Lázeňském náměstí v Luhačovicích.
O turnaj byl mezi seniory velký zájem, bylo přihlášeno 42 družstev, dalších asi 20 družstev už se na turnaj nedostalo. Kromě hry se mohli účastníci těšit i z doprovodného programu – hrála cimbálová kapela Vincůch z Valašských Klobouk. Dámy mohly využít kadeřnických a kosmetických služeb žáků Střední školy oděvní a služeb Vizovice, mohly se nechat vyfotografovat v dobových kostýmech ve foto koutku nebo si vyplnit kvíz. Zajištěno bylo také  občerstvení.

Turnaje se zúčastnilo 168 mužů a žen z celkem 42 seniorských organizací a spolků Zlínského kraje. Nejstarší hráčce bylo 86 let, nejstaršímu hráči bylo 83 let. Informovala radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor, pod jejíž záštitou se akce konala.

Tato osvědčená akce sdružuje seniory z celého Zlínského kraje a probouzí u lidí v důchodovém věku elán a chuť soutěžit, potkávat se, rozvíjet přátelství a udržovat se ve zdravé kondici. Mnozí díky pořádání turnaje získali vztah k tomuto sportu a účastní se i jiných soutěží, což je motivuje k tréninku. Přiměřený pohyb je důležitý v každém věku a Senior Cup k tomu dává vhodnou příležitost,“ řekla radní Michaela Blahová. Sama si hru vyzkoušela „v souboji“ se svým kolegou z Rady Zlínského kraje Janem Pijáčkem, který se také do luhačovického pétanque zapojil. – foto.

Průběh turnaje v petanque sledovali i zástupci Zlínského kraje, lázní Luhačovice a města Luhačovice. Někteří účastníci udivovali svou kondicí a zaujetím do hry i při svém vyšším věku. Všichni účastníci se snažili ze všech sil podat nejlepší hody pro nejlepší umístění svého týmu. Počasí nám  přálo, ale při poledni už bylo až moc velké vedro, kdy se nad námi začaly objevovat bouřkové mraky. Turnaj jsme stihli dohrát i rozdělování cen vyšlo bez potíží. Byli také odměněni za účast na turnaji v petanque nejstarší účastníc i z řad žen i mužů a také nejstarší smíšené čtyřčlenné družstvo Jasénky ze Vsetína které mělo přes 310 let. Na závěr jsme si společně zazpívali hymnu hráčů petanque a rozjeli jsme do svých domovů.

Senior Cup organizoval Zlínský kraj pod záštitou členky Rady Zlínského kraje Michaely Blahové, na akci se spolupodílely Lázně Luhačovice a Fakulta humanitárních studií ve Zlíně.

Za klub seniorů Vizovice

Stanislav Vajďák

foto: Stanislav Vajďák.

celé album z turnaje:

http://standa48.rajce.idnes.cz/Luhacovice_-_senior_cup_luhacovice_2017/