“Spravedlnost existuje,” komentoval předseda RS ČR výrok Ústavního soudu

Ústavní soud - zdroj ČT

Ústavní soud – zdroj ČT

Ústavní soud rozhodoval ve středu 30. července o stížnosti, kterou z iniciativy Rady seniorů ČR podalo 19 senátorů. Zákonodárci v ní požadovali znovuobnovení zrušené slevy na dani pro pracující důchodce ve výši 2 070 Kč měsíčně čili 24 800 Kč ročně.

“Výrokem Ústavního soudu jsme potěšeni, můžeme konstatovat, že spravedlnost v České republice existuje,” komentoval krátce po vynesení verdiktu jeho znění předseda RS ČR Dr. Zdeněk Pernes.

Co tento verdikt znamená v praxi? “Znamená to, že pracující důchodci budou mít opět slevu na dani ještě v části letošního roku. Rozhodnutí Ústavního soudu vstoupí v platnost, jakmile vyjde ve Sbírce zákonů. Předpokládám, že by se tak mělo stát v průběhu srpna, z čehož vyplývá, že by se to mohlo týkat ještě srpnové, nejpozději zářijové výplaty,” vysvětluje Dr. Pernes.

Uplynulého období se ale výrok Ústavního soudu netýká, což komentoval místopředseda Rady seniorů ČR ing. Milan Taraba v rozhovoru pro ČT: ”Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě vítáme, i když je třeba dodat, že je polovičaté, protože se týká jen roku 2014 a zpátky se nic vracet nebude. S vládou jednáme a budeme chtít, aby k nějaké kompenzaci došlo, ale nejsem velký optimista,” připustil.

Slevu na dani odebrala pracujícím důchodcům vláda premiéra Petra Nečase v rámci úsporného balíčku. Rada seniorů považovala toto opatření od samotného počátku za diskriminační. “Opatření Nečasovy vlády se týkalo výhradně pracujících příjemců starobních penzí, ale invalidním důchodcům zůstala sleva na dani zachována. Nechci se nijak dotknout příjemců invalidních penzí, nicméně opatření vlády premiéra Nečase znamenalo z našeho pohledu jednoznačnou  diskriminaci z důvodu věku,”  doplnil předseda RS ČR a dodal, že i proto se RS ČR rozhodla vymáhat obnovu slevy na daních také soudní cestou. V této souvislosti oslovila pracující důchodce a požádala je o podporu při soudním jednání. Na výzvu Rady seniorů pozitivně reagovalo 721 seniorů.

Se svým vysvětlením o diskriminaci uspěla RS ČR i u zmíněných devatenácti senátorů. Všem dal svým rozhodnutím za pravdu i Ústavní soud. “Chtěl bych na tomto místě poděkovat senátorům za jejich podporu, za to, že na náš podnět stížnost podali,” uvedl dále Zdeněk Pernes.

I kdyby Ústavní soud o zrušení zákona nerozhodl, ve sněmovně aktuálně leží nová úprava daně z příjmu podle vládní koalice, která plánuje slevu pro důchodce znovu zavést. “Se současnou vládní koalicí jsme o této problematice jednali a našli jsme u ní podporu, za což jsme rádi a děkujeme. Faktem ale je, že v platnost by vstoupila pravděpodobně od 1. ledna 2015, čili o několik měsíců později. Pro mnoho pracujících důchodců je částka, o kterou si přilepší i letos, poměrně vysoká. Je třeba si uvědomit, že podle našich odhadů, je pracuje v současné době v ČR 135 – 155 tisíc pracujících důchodců. A valná většina z nich to dělá prostě proto, aby byla vůbec schopna pokrýt své životní náklady,” uzavírá Pernes.

Nález Ústavního soudu ke slevě na dani pro seniory

Vyjádření místopředsedy RS ČR ing. Milana Taraby

Předseda Rady seniorů Dr. Zdeněk Pernes 30.7.  v pořadu Události na ČT

Předseda Rady seniorů Dr. Zdeněk Pernes 30.7.  v pořadu Odpolední zprávy na FTV Prima