Skupina seniorů navštívila sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku

Ve dnech 21. – 23. října 2013 přijala pozvání JUDr. Richarda Falbra k návštěvě Evropského parlamentu ve Štrasburku padesátičlenná skupina seniorů a pracovníků sociálních služeb. Mezi pozvanými nechyběla ani delegace Rady seniorů ČR.

Hlavním bodem programu byla samozřejmě návštěva Evropského parlamentu vefrancouzském Štrasburku. Přítomní si prohlédli prostory, ve kterých se europoslanci scházejí a kde rokují a seznámili se i s chodem téíto instituce. Poté se přesunuli do jednoho ze sálů, kam za nimi přišli dva europoslanci ČSSD – Richard Falbr a Libor Rouček. Debatu spolu všichni přítomní vedli nejen o postavení seniorů v České republice a aspektech stárnutí z hlediska podmínek k životu, žhavým tématem bylo rovněž působení a přístup ČR k Evropské unii a dále také předčasné volby. Senioři využili příležitosti položit oběma pánům své dotazy či poukázat na to, co je pálí, skutečně naplno. Kdyby nebyl pevně stanoven program celé návštěvy – delegaci z ČR nečekal oběd a za dveřmi nepřešlapovala nedočkavě návštěva z jiné země – zcela jistě by se diskutovalo ještě podstatně déle. Nicméně, všechno jednou končí… Z debaty se všichni zúčastnění přesunuli k hromadnému focení a poté na oběd. Mohli si sami vyzkoušet, jakou krmi konzumují ti, kteří v EP pracují.

Po obědě pak následovala odpočinková část – cesta po Štrasburku vyhlídkovou lodí. Počasí výpravě přálo, sluníčko navzdory ročnímu období nejen svítilo, ale i příjemně hřálo, což zážitek z plavby umocnilo. Poté si každý mohl projít centrum města. Večer pak delegace povečeřela s dokotrem Falbrem a jeho týmem v příjemné restauraci a i tady zasypali přítomní pana europoslance svými dotazy a připomínkami. Do diskuse se zapojil i nejstarší účastník zájezdu – dvaadevadesátiletý František Hála, dlouholetý předseda plzeňské Rasy seniorů. Po skončení večeře JUDr. Falbr potěšeně konstatoval, že ho úroveň diskutujících jak během večeře, tak v samotném parlamentu, velmi pozitivně překvapila. Ocenil znalost věcí, zájem i věcnost seniorů.

Ani v den návratu se delegace nenudila. Na cestě domů navštívila městečka Riquewihr, jenž je proslaveno svou jedinečnou architekturou a vynikajícím alsaským vínem, a poté absolvovala ochutnávku francouzských vín ve vinařství v městečku Benwihr. Role tlkumočníka místního vinaře, který seznámil delegaci s tradicí, zajímavostmi, svou prací i svými výrobky, se ujal předseda Rady seniorů Ústeckého kraje Alois Malý. Vysloužil si obdiv a úctu nejen svých kolegů, ale i organizátorů, kteří jeho pomoc velmi ocenili. Pak už byl čas na návrat domů.

O svých zážitcích ale celá výprava ještě dlouho diskutovala po cestě v autobuse a memí pochyb o tom, že ti, co zájezd absolvovali, budou rovněž bedlivě sledovat práci pánů Falbra a Roučka, nakolik se jim daří jejich práce podle jejich představ i zda vyslyší některé z návrhů českých seniorů.