Ozdravný pobyt v Maďarsku

Počasí na jaře bylo stále vrtošivé, proto členové místní organizace Senioři ČR v Mikulově  ocenili koupele v termálních lázních v Bukfurdo, kdy se během pobytového týdnu navíc oteplilo a bylo příjemně jak ve vodě, tak při procházkách.

Lázeňské město leží nedaleko rakouských hranic. V areálu se nachází spousta bazénů, včetně plaveckých a zážitkových. Termální voda obsahuje mimořádné množství minerálů a má jedinečný pozitivní účinek na lidský organismus. Je vhodná k léčbě všech onemocnění pohybového aparátu. Pití vody jsme využili  k léčbě problémů se zažíváním. Aktivně jsme se zapojili i do cvičení v bazénech.

Během pobytu jsme navštívíli  barokní perlu Západního Zadunají – Šoproň. Město se nachází uvnitř dochovaných městských hradeb. Do jeho historického centra se vchází tzv. Bránou věrnosti jako připomínkou rozhodnutí místních obyvatel po 1. světové válce pro příslušnost k Maďarsku a nikoliv sousednímu Rakousku. Ve městě při jeho prohlídce panoval příjemný klid, přestože zde kdysi procházela tzv. Jantarová obchodní stezka. Význam místa připomíná i pamětní deska virtuóza Ference Liszta.

Týden se všem líbil a vraceli jsme se odpočatí a spokojení, přestože nás při návratu  opět očekávalo proměnlivé počasí.

Květa Budínová