Babičkou roku 2022 je reprezentantka Olomouckého kraje Blanka Vrbková

Třetí místo v letošním klání získala Vlasta Veverková z Karlovarského kraje, druhé místo přisoudila porota zástupkyni Libereckého kraje Haně Markové a na pomyslný trůn usedla opět zástupkyně kraje Olomouckého – Hanu Seidlovou vystřídala Blanka Vrbková. Všechny dámy kromě korunky a šerpy získaly i ceny od společnosti Labeta, pobyty v hotelu MAS a vítězka navíc získala od společnosti CK Senior Travel elektrickou koloběžku a od společnosti Opel možnost zapůjčení kteréhokoli vozu na dva týdny.

Letošní ročník soutěže Babička roku 2022 byl bez jakýchkoli omezení, což bylo znát. Pavilon A na Výstavišti Flora v Olomouci byl zaplněn téměř do posledního místa. Finále moderovali Michal Dusík, komentátor České televize, spolu s Milenou Hesovou, místopředsedkyní RS ČR, zakladatelkou a organizátorkou akce. V porotě byla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, zástupkyně ředitelství ČD Hana Motyková a ředitelka odboru ČD Lenka Horáková, nechyběl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek, senátor Lumír Kantor, ředitelka Lázní Slatinice Irena Vašicová či ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. V publiku nechyběly i delegace z Opolského vojvodství a ze Slovenska, které s sebou přivezly své účinkující i své babičky, které se na závěr večera představily s novopečenou českou vítězkou coby Babičky EU.

Oproti předchozím ročníkům byla změna ve volbě Babičky sympatie. V loňském roce totiž hlasování na facebooku provázely i nevkusné komentáře, a protože Rada seniorů nemá k dispozici jako nezisková organizace tým profesionálů, který by se mohl věnovat pouze sociálním sítím a hlídat je, padla volba na hlasování na webu. Krajská rada seniorů Olomouckého kraje investovala za tímto účelem i do speciální aplikace, aby bylo možné hlasovat z každé IP adresy jen jednou. Jenže záhy se ukázalo, že se najdou tací, kteří mají zkušenosti a dokážou aplikaci obejít, jak se zjistilo kontrolou, a tak bylo hlasování ukončeno a Babičku sympatie volili diváci.

Protože Babička sympatie byla zároveň Babičkou rok 2022, rozhodla se Milena Hesová pro změnu, a kromě Blanky Vrbkové pozvala na pódium i další dvě dámy, které se publiku líbily, a to Květoslavu Zelenkovou z Plzeňského kraje a Alžbětu Řepovou z kraje Moravskoslezského a podělila je o ceny.

Každá dostala korunku a zájezd – jedna pobyt v lázních Slatinice, druhá v hotelu Mas a vítězka pak týdenní pobyt v hotelu Brdy, poukaz na chytré hodinky s ročním paušálem od společnosti Anděl na drátě a sadu probiotik pro rostliny značky weiki.

Podrobnou reportáž najdete v aktuální Době seniorů