V olomouckém rozáriu kvetla spolupráce olomouckých a královéhradeckých seniorů

Olomoucké rozárium bylo 10. 8. 2022 ústředním bodem prvního dne dvoudenní návštěvy seniorů z Hradce Králové v Olomouci. Před nádražím čekali olomoučtí senioři skupinu přátel ze spolku Senioři Hradec Králové, ale také seniory z Hořic, Smiřic a Doudleb n. Orlicí s chlebem a solí. Vzbudili tím velkou pozornost kolemjdoucích. Ubytování návštěvníků Olomouce bylo pár kroků od rozária na koleji Generála Svobody. V rozáriu pak 33 hostů z Královéhradecka přivítali náměstkyně olomouckého primátora paní Eva Kolářová s panem Jaromírem Odstrčilem, vedoucím oddělení sociální pomoci a služeb olomouckého magistrátu. Dostavila se i paní Petřvalská z blízké restaurace Kozlovna M3, aby všechny pozvala na oběd.

Po obědě hosty i několik místních seniorů provedl rozáriem a botanickou zahradou pan Malaska, vedoucí tohoto překrásného koutu přírody v centru Olomouce. Následovala návštěva Pevnosti poznání, která s rozáriem sousedí. Díky paní Oborné a jejím třem spolupracovníkům – studentům olomoucké univerzity to byly dvě hodiny plné zážitků. Hosté z Královéhradecka se nestačili divit, kolik poznání z různých oblastí pevnost nabízí. Viděli maketu lidského oka i mozku, činnost sopky, zátopový model Olomouce, práci 3D tiskárny, v chemické laboratoři si vyrobili kouzelné baňky. Vyzkoušeli si práci s mikroskopem i kladkostrojem a dva nejodvážnější se nechali roztočit v gyroskopu – pilotním trenažéru. Poznali a ocenili, jak užitečná je spolupráce Univerzity Palackého v Olomouci s městem.

Plni dojmů se pak hosté vrátili do rozária. Tam je už čekali členové mnoha olomouckých seniorských klubů spolu s paní Evou Trčkovou z magistrátu, který se o všech 24 klubů stará.
K večeři připravila Kozlovna přímo v rozáriu pečené „makrely na klacku“, specialitu, která se na Královéhradecku již nevyskytuje. Živá hudba tria pana Němce, zapadající slunce nad rozáriem a silueta katedrály sv. Václava vytvořily nádhernou atmosféru pro toto setkání seniorů dvou krajů. Důkazem toho bylo i to, že mnoho místních se následující den připojilo k hostům během návštěvy ekologického centra Sluňákov, kde si všichni s velkým zájmem prohlédli venkovní galérii Domu přírody Litovelského Pomoraví. Společně pak odpoledne také žasli nad výzdobou Slavnostního sálu ZŠ Komenium. A když se pozdě večer Hradečáci vrátili domů, čekal je tam e-mail s pozvánkou na zářijový bowlingový turnaj v Olomouci. Dvoudenní návštěva Olomouce byla jednou ze 17 společných akcí seniorů Hradce Králové a Olomouce v roce 2022. Seniorská spolupráce obou měst běží na plné obrátky a přispívá k inspiraci i zpestření života seniorů na obou stranách.

Marcel Kraus

Foto: Archiv spolku Senioři Hradec Králové