Jak zvýšit věk dožití ve zdraví

Pod tímto názvem uspořádala Rada seniorů ČR svou první konferenci po sjezdu. Akce se zúčastnila řada odborníků, vystoupil na ní mimo jiné i ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR. Rada seniorů pozvala na konferenci zástupce všech politických stran. Mezi významnými hosty nechyběla předsedkyně KSČM Ing. Bc. Kateřina Konečná, poslankyně za KDU-ČSL Mgr. Nina Nováková a předseda hnutí ANO Ing. Andrej Babiš.

Ministr práce a sociálních věcí Ing. Marian Jurečka se omluvil kvůli zahraniční cestě a poslal za sebe svoji náměstkyni Zdislavu Odstrčilovou. Omluvil se i ministr Ivan Bartoš.

Přítomné v sále Autoklubu ČR v centru Prahy v úvodu přivítala předsedkyně Rady seniorů ČR Ing. Lenka Desatová a celou konferenci tak zahájila. Po slavnostním předání ocenění za dlouholetou činnost v seniorském hnutí vystoupila předsedkyně s prezentací na téma Věk dožití ve zdraví. Vedla mimo jiné, že právě zdravé stárnutí je z hlediska RS ČR ta nejlepší investice a je velmi důležité se věnovat tomu, v jaké kondici a zdravotním stavu se seniorského věku lidé dožijí. Poté již předala slovo místopředsedkyni Rady seniorů Mileně Hesové, která navázala aktivizačními programy a jejich důležitosti v životě seniorů. Protože i ty mají vliv na prodloužení věku dožití ve zdraví.

Poté dostala prostor náměstkyně Odstrčilová, která Radě seniorů ČR poděkovala za práci pro seniory a zároveň dodala, že svou prací přináší RS ČR velkou hodnotu do společnosti.

MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. ze Státního zdravotního ústavu se následně věnoval důležitosti očkování v rámci zdravotní prevence, a to nejen u seniorů. Zmiňoval vakcíny proti chřipce, covid-19, pneumokokům i klíšťové encefalitidě, které jsou pro seniorskou populaci hrazeny ze zdravotního pojištění.

Poté dostal slovo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který hned v úvodu svého vystoupení uvedl, že o tom, jak je kvalitní zdravotní péče vypovídá zdravotní stav seniorů a dále zdůraznil, že právě geriatrickou medicínu je třeba zásadně podporovat. Věnoval se, tak jak slíbil, dotazům z pléna, kterých bylo tolik, že se na konferenci zdržel výrazně déle, než původně přislíbil.

Další z přednášejících byla zakladatelka olomouckého Age centra MUDr. Dagmar Malotová, MBA., jež připomněla, že i duševní zdraví je v nejen v seniorském věku velmi důležité a je třeba jej každodenně podporovat a dbát o něj.

Následně se ujala slova MUDr. Kateřina Cajthamlová, lékařka a psychoterapeutka, která má právě s výživou seniorů bohaté zkušenosti. Zdůraznila, že kromě pohybu je i v seniorském věku důležitá kvalitní a pravidelná strava, pitný režim, spánek i odpočinek.

Neméně zajímavá byla přednáška PharmDr. Jana Suchopára na téma Lékové interakce. Řada seniorů totiž bere velké množství léků, které se mohou i vzájemně ovlivňovat, či snižovat svůj účinek, někteří k nim popíjejí třeba bylinné čaje, kupují doplňky stravy, ale již netuší, že i ty mohou ovlivnit jejich účinky, a proto je vhodné vše konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Jako poslední se krátce představil praktický lékař MUDr. Ondřej Sobotka, který přítomné seznámil s virtuální sestrou Emmy. Tato praktická pomůcka totiž usnadňuje komunikaci lékaře s pacientem, a to elektronicky. Poté předsedkyně Rady seniorů ČR Ing. Lenka Desatová konferenci ukončila.

Ocenění, která měla být předána u příležitosti 16 let existence RS ČR převzali ti, kteří byli přítomni. Dalším budou předána na jiných významných akcí RS ČR.

Oceněni byli:

Milena Hesová
Milada Mašková
Marie Nollová
Iva Pilková
Vilemína Svobodová
doc. Marti Šolc
Miloslav VajsMilanu Taraba
Ing. Petr Dvořák, ředitel ČT
Lenka Kaška a Pavol Mazan ze společnosti Pfizer
Česká televize

 

PREZENTACE

Ing. Lenka Desatová - Doba dožití ve zdraví
Milena Hesová, místopředsedkyně RS ČR – AKTIVIZAČNÍ PROGRAMY A JEJICH VÝZNAM
 MUDr. Jan Kynčl – OČKOVÁNÍ PRO SENIORY A JEHO VÝZNAM
MUDr. Dagmar Malotová – PSYCHOHYGIENA
MUDr. KAteřina Cajthamlová – VÝŽIVA V SENIORSKÉM VĚKU

PharmDr. Josef Suchopár – LÉKOVÉ INTERAKE
MUDr. Ondřej Sobotka – TO UŽ SE DO ORDINACE VŮBEC NEDOVOLÁM?