8. Krajské sportovní hry seniorů Moravskoslezského kraje

Senioři Moravskoslezského kraje se setkali u příležitosti tradičního sportování dne 28. června 2022 v malebném městě Kravaře, které má nejen krásný zámek, ale je pro seniory přívětivé a paní starostka Monika Brzesková se svým týmem zabezpečila ve městě velmi dobré podmínky pro úspěšné zvládnutí krajské sportovní hry seniorů Moravskoslezského kraje ke spokojenosti všech účastníků her.

8. Krajských sportovních her seniorů v Kravařích se zúčastnilo 80 čtyřčlenných družstev z 27 měst a obcí MSK a 2 družstva družebního Olomouckého kraje. Celkem bylo v Kopřivnici 320 sportovců seniorů a hry řídilo 16 rozhodčích se 16 pomocníky. Konkrétní příprava na hry pro úzký organizační štáb KR začala 27.6., kdy v úmorném vedru připravoval základní materiální a technické podmínky pro SH. Bohužel 28.6. hned ráno začalo pršet, a to tak silně, že jsme se rozhodli posunout zahájení a z plánovaných 8 disciplín uskutečnit pouze  4 v tělocvičně. Počasí se kolem oběda umoudřilo, a tak jsme přidali další  3 disciplíny ve venkovním prostoru. Z původně plánovaného osmiboje tak byl nakonec sedmiboj. Neuskutečnil se jen plánovaný upravený pétanque, který se na podmočeném hřišti nedal uskutečnit. Přes všechny potíže, které se nedaly ovlivnit, kdy zahájení proběhlo v přeplněné tělocvičně v téměř nedýchatelném prostředí, protože venku byl 3,5 hodinový neutuchající déšť, jsme mohli vyhlásit celkové výsledky 8. KSH téměř podle plánu, za což patří poděkování výpočetnímu středisku s učitelem a žáky Třince.

Sportovní hry proběhly v krásném sportovním areálu ZŠ Komenského v Kravařích za plné podpory našeho hlavního partnera Moravskoslezského kraje a významného partnera města Kravaře. Mezi hosty her byl náměstek hejtmana MSK Jiří Navrátil, starostka města Kravaře Monika Brzesková, starostka obce Mořkov Ivana Váňová, předsedkyně RS ČR Lenka Desatová, předseda KR SČR Oldřich Pospíšil a ředitel ZŠ Lukáš Kramný.               .

Základní cíl Krajských sportovních her zasportovat si, pobavit se a navázat  nová přátelství mezi seniory, městy a obcemi byl splněn! Nejlepší sportovci byli oceněni KRS MSK, Moravskoslezským krajem a městem Kravaře poháry, medailemi a drobnými dárky.

V soutěži družstev zvítězilo družstvo Bílovce A, druhé bylo družstvo Stříteže B a třetí družstvo B KRS Olomouckého kraje. Rovněž byli vyhodnoceni nejlepší sportovci víceboje podle věkových kategorií ženy nad 70 let Darmovzalová Marie z MěO SČR Ostrava, ženy do 70 let Kellnerová Jana z KRS OL, muži nad 70 let Gryžboň Miroslav ze Stříteže a do 70 let Bláha Josef z Bílovce.

Závěrem bych chtěl především poděkovat organizátorům z řad krajské rady seniorů a všem rozhodčím a jejich pomocníkům v čele s hlavním rozhodčím her Karlem Moškořem za úspěšné zvládnutí úkolů, seniorkám ze Zámeckého klubu žen a pracovníkům ZŠ Kravař  za vytvoření podmínek pro zabezpečení SH. Samozřejmě závěrem patří poděkování i účastníkům her-sportovcům, kteří v drtivé většině, velkou kázní a za nepřízně počasí se snažili dosáhnout co nejlepších výsledků a tak reprezentovat sebe, klub, organizaci, obec či město.

Pavel Gluc