Workshop v pardubické firmě Perník Janoš

Rada seniorů Pardubického kraje velmi často používá proslulých výrobků nejznámějšího pardubického perníkáře pana Pavla Janoše, zejména jako dárky dětem ze ZUŠ, které pravidelně vystupují na našich kulturních akcích, ale my také některými jeho výrobky oceňujeme výkony sportovců na našich sportovních hrách. Kvalita medového perníků je zkrátka mimořádná. To je všeobecně známé. Jeho výrobu však halí řada výrobních tajemství, obsažených ve speciálních recepturách. My jsme od Pavla Janoše dostali nabídku s možností některá tajemství částečně poodhalit. Dozvěděli jsme se, jak se hmota připravuje, jaké základní ingredience se používají a vyzkoušeli jsme si zdobení upečených polotovarů. A zjistili jsme, že právě zdobení vyžaduje značnou fantazii, a především jistou ruku. Některé účastnice si s tím ovšem dokázaly poradit bravurně. To potvrzuje fotodokumentace, zpracovaná Marií Drábkovou.

Firma s více než třicetiletou tradicí se může pochlubit tím, že pardubický medový perník ochutnal snad každý, kdo ve veřejném životě, a hlavně v kultuře u nás něco znamená a nebo v minulosti znamenal. Tato obrazová kronika firmy je skutečně pozoruhodná.

Workshopu 13. dubna se zúčastnili senioři z Brandýsa nad Orlicí a Chrudimi. Na letošní rok připravujeme minimálně dva další před vánočními svátky. Pavel Janoš nám slíbil, že některé recepty pro naše členy zveřejní i na našem webu, aby měly hospodyňky předvánoční inspiraci.

Vladimír Berounský