Třetí letní biatlon seniorů Pardubického kraje

Příznivci střelby z pušky, i když v tomto případě pouze laserové, se opět po roce sešli ve sportovním areálu Průmyslové školy chemické v Pardubicích. Tentokrát nás „na place“ spolu s ředitelem školy Ing. Ptáčkem uvítal i starosta druhého pardubického obvodu Mgr. R. Hejný, pozdravil účastníky a popřál jim úspěch. Sešlo se nás více než šedesát z celého kraje, abychom si společně zasportovali, ale zároveň si užili dobré zábavy. Všichni účastníci, sportovci, rozhodčí i organizátoři se shodli na tom, že opět prožili mimořádný den.

Vlastní závod byl organizován ve dvou kolech, částečně jsme jej přizpůsobili našemu věku tak, že běh byl nahrazen volnou chůzí po atletickém oválu, což hravě zvládli i nejstarší účastníci. Té skutečně nejstarší bude letos již 89 let!  Každý absolvoval v průběhu dne dva tisíce soutěžních metrů. Při počtu účastníků to představuje celkem hodně přes 100 „našlapaných“ jarních kilometrů. Abychom předešli tlačenici na střelnici, rozdělili jsme závodníky na tři skupiny a získaný prostor jsme využili k tréninku mozkových závitů. Každý měl za úkol vyluštit dvě křížovky a obdržel za to drobné dárky, věnované Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta poskytla také část věcných odměn pro celkové vítěze. O nich rozhodly hlavně výsledky na laserové střelnici. A nebyly vůbec špatné. Vítězem mezi muži se stal Petr Obruča z České Třebové, který terče minul pouze jednou a mezi ženami chybovala dvakrát vítězka této kategorie Dagmar Kalvachová z Pardubic. Položky v leže zvládla naprostá většina sportujících bravurně. Slabší byly výsledky střelby ve stoje, která je ovšem, jak známo, mnohem obtížnější.

Akci jsme uspořádali ve spolupráci s Českým biatlonovým svazem, za významného přispění našeho partnera Elektrárny Opatovice a mimořádné péči vedení SPŠCh Pardubice. Poděkování ale patří všem, kteří nás dlouhodobě podporují a pomáhají posilovat fyzické i duševní zdraví seniorů v Pardubickém kraji. Tak zase příští rok, přátelé biatlonu!

Vladimír Berounský