Chodíme pro zdraví

Tak se jmenovala společná akce seniorů z Královéhradeckého a Olomouckého kraje v loňském roce v době covidových omezení. Senioři z obou krajů se rozhodli navázat na několik společných setkání z minulých let a virtuálně “SETKAT SE U SVITAV”.

Ale jak to udělat? Tak to velmi šikovně vymyslel pan Ing. Marcel Kraus, předseda Spolku Senioři Hradec Králové. Každý měl za úkol ujít 75 km. Proč právě 75 km? Protože to je vzdálenost z obou měst do Svitav. Cílem bylo vytáhnout seniory z jejich vyhřátých domovů ven do přírody a chodit pro své zdraví. Své zážitky si pak sdělovat pomocí fotografií, které jsme zasílali pořadateli, který je zveřejňoval na svých web stránkách, tak i všem ostatním účastníkům, abychom se navzájem podporovali a utužovali tak své zdraví jak fyzicky, tak psychicky.

Náš Spolek Klub seniorů v Doudlebách n. O. v této nelehké době nouzového stavu rád přijal tuto výzvu seniorů z Hradce Králové. Přihlásilo se 15 jejích členů a začalo šlapat první kilometry ke společnému cíli, i když virtuálnímu – do Svitav. V únoru jsme uvedenou akci dokončili, ale nejen to. V březnu jsme došli ještě dál, i když opět jen virtuálně, a to až do OLOMOUCE. Celkem za dva měsíce únor a březen 2021 patnáct účastníků z Doudleb n. O. našlapalo neuvěřitelných 3796 km. Jmenovitě: Jana Florianová 371 km, Jana Frejvaldová 275 km, manželé Dagmar a Jiří Mergancovi, každý 294 km, manželé Hana a Jan Haškovi každý 227 km, manželé Olga a Vladimír Pařízkovi každý 272 km, Hana Forštová, Zdena Havlová a Dana Řeháková každá 159 km, Věra Zaňková 166 km, Anna Mazurová 145 km a nejvíce km ušli manželé Hana a Josef Provazníkovi, a to každý 388 km. Že ujdeme za dva měsíce tolik kilometrů jsme zjistili, až když jsme si je opravdu každý den zapisovali. A jak bylo slíbeno, tak se pořadatel m podařilo i opravdové setkání, a to v ř ů ř Opatov 30. června 2021. Každý z pozvaných seniorských klub si připravil ě č ů ř program, tanec, zpěv, přednes básní, bylo zajistit no občerstvení, hudební ě ř ě č skupina Hradecký šraml hrála k tanci i poslechu a senioři se bavili až do ř pozdních odpoledních hodin, kdy se nikomu nechtělo domů.  A už je tu rok 2022 a situace s ohledem na covidová opatření jsou podobná. Jsme rádi, že hradecký spolek senior opět vyhlásil akci pro tento rok: SEJDEME SE U SVITAV 2022. A protože se nám tento nápad líbil už vloni, přihlásili jsme se i letos. Akce začíná 1. února a končí 31. 3. 2022. Už si chystáme zápisníky na zápis počtu kilometrů a fotoaparáty na dokumentaci našich vycházek. Pokud se i Vám tento nápad líbí, připojte se kdekoliv v republice a choďte. Choďte pro zdraví a dobrou náladu, když svítí sluníčko je všude venku veseleji. Přeji Vám i nám všem hodně ušlapaných kilometrů ve zdraví a pro zdraví. A možná se tam někde na lesní cest i vyhlídce potkáme a pozdravíme a popřejeme si pevné zdraví.

PS. Náš Spolek klub senior z Doudleb n. O. složil i hymnu, dovolte mi kousek citovat: ……Chodí senioři s rouškou sem a tam, Česko poznávají, úsměv mají a těší se všichni do Svitav A já pevně věřím, že zas přijde den, všichni uzdraví se, vyrazíme ven, budem všichni volní, vláda zvolní, my se sejdem všichni u Svitav.

S přáním pevného zdraví pro všechny – Hana Hašková, SKS Doudleby n. O.