Báječný týden v Brdech

Loňský rok, zrovna jako ten předchozí, nás všechny potrápil šířící se pandemií Covidu 19. Obzvlášť senioři musí být i v této době opatrní a ani očkování proti nové infekční nemoci stoprocentně neochrání.

O to víc zaslouží poděkování a ocenění organizátoři loňského prosincového týdenního pobytu ve Spáleném Poříčí – Hotelu Brdy ze základní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami (SPCCH) v Táboře.  Již po druhé se zde konaly „Vánoce nanečisto“.  Desátého prosince odjelo 30 členů – seniorů již zmíněné táborské organizace autobusem do krásné přírody a příjemného hotelu na ozdravný pobyt.

Bohužel několik dalších zájemců se akce nemohlo zúčastnit právě kvůli onemocnění Covidem19, ato včetně předsedkyně ZO Aleny Hudečkové. I tak se zájezd uskutečnil a další členové ji ve vedení akce zastoupili: Zdena Dvořáková a Dagmar Bulantová.

První zastavení cestou do hotelu bylo při prohlídce na Svaté Hoře u Příbrami, spojené s vánočním varhanním koncertem. Po přivítání v hotelu a ubytování se dál pokračoval program, který připravil ochotný a vstřícný personál v čele s vedoucím p. Michalem Zemanem. Celý program byl přichystán tak, aby starší návštěvníci byli co nejvíce chráněni před možnou nákazou koronavirem.

Přesto nechyběla pravidelná rehabilitační cvičení a pěší vycházky po okolí.

Úspěch měla návštěva Galerie Špejchar a zámku Chudenice, včetně výstavy betlémů. Vítaným zpestřením během pobytu byla možnost osobního malování vánočních svíček, svátečního zdobení perníčků a navíc prohlídka celého závodu Bohemia sekt, jež byla spojená s ochutnávkou různých sektů. Velkému zájmu se těšil kurz zpracování vizážistky Štěpánky Kašparové. která ukázala, jak vyrábí skleněné vitráže spojené s drahokamy, např. různé typy andělů, svícnů i tzv. zapichovátek do květin pro ozdobu i třeba kočiček.

Táborští šli v podstatě z jednoho programu do druhého, na nějakou nudu nezbýval čas. Třeba takové jedno odpoledne bylo spojeno s představením nového piva Spálené Poříčí a přítomní si ho také ochutnali za doprovodu harmoniky a vozembouchu.

Sobotní večer zpestřil krásný předvánoční koncert dudácké kapely. Další večer byl provázen skupinou se středověkými hudebními nástroji a doplněný zpěvem dobových písní a povídáním o vánočních zvycích u nás ve středověku.

Velkou událostí, radostnou pro členy táborské organizace, bylo představení paní Emilie Říhové se všemi korunkami a šerpami, které získala v celorepublikové soutěži Babička roku v Olomouci za krásné celkové druhé místo.  Zastupovala zde nejen táborskou SPCCH, ale seniory za celý Jihočeský kraj. Navíc k němu přidala od diváků titul Miss sympatie. Všem přítomným o této akci zajímavě povyprávěla.

Vyvrcholením celého pobytu a také ukázkou celkové péče zaměstnanců o své hosty z Tábora byla slavnostní „Štědrovečerní večeře“ u krásně prostřeného a svátečně vyzdobeného stolu. K dojetí všech nechyběly ani drobné dárečky – pečené cukroví, a vyzdobený stromek.

Přesně tohle přítomní senioři potřebovali. Přátelství, pohodu a péči skoro jako v rodinném kruhu. Byli to často lidé osaměle žijící nebo bez blízkých příbuzných.

Pobyt ve Spáleném Poříčí uběhl velice rychle, a tak se 15. prosince členové ZO SPCCH Tábor vraceli zpět do svého bydliště. Trochu neradi a hlavně plni krásných zážitků a příjemně stráveného času, kdy mohli aspoň na chvíli zapomenout na své nemoci a samotu.

Snad i letos se povedou Vánoce nanečisto číslo 3.

 

Věra Krejčířová, Zdena Dvořáková