Budějovičtí senioři rádi tancují

Již od roku 2013 působí v Českých Budějovicích seniorský taneční soubor Slunečnice. Původní náplní souboru byl nácvik lidových tanců České besedy, pod vedení paní Pavly Pelantové, která přinesla do souboru originální nahrávky lidových písní věnované českobudějovickým folklórním souborem Furiant, a originální taneční choreografie vytvořené známou českobudějovickou folkloristkou Jiřinou Štochlovou; ta pro soubor později vytvořila i dvě původní choreografie na motivy amerických country tanců.

Pavla Pelantová vedla soubor, doprovázela ho na akordeon nebo klávesy a organizovala vystoupení do roku 2019, kdy předala vedení Marcele Hejtmanové.

Soubor má v současné době 31 členů. Věkový průměr tančících je 72 let; nejstarší dvě aktivní tanečnice mají 80+ (a výborně zvládají náročný trénink i vystoupení!).

Soubor má i nadále v repertoáru vše, co bylo nacvičeno od počátků jeho založení. Nově byly přidány i tradiční americké country tance (tzv. Line Dance, řadové tance a italský lidový tanec Tarantella). V současné době tanečníci nacvičují původní lidové tance od souboru Furiant.

Soubor tradičně nejvíce vystupuje v domovech pro seniory a dále pak v různých jihočeských městech při společenských akcích a folklórních slavnostech, kde ho posluchači odměňují zaslouženým potleskem.

Marie Nollová