Babičkou roku 2021 je finalistka z Olomouce

Do poslední chvíle sledoval organizační výbor soutěže Babička roku 2021 v čele s prezidentkou Milenou Hesovou zhoršující se pandemickou situaci a čekal na nařízení vlády. Musel pracovat s několika variantami a pružně se přizpůsobovat situaci. Nakonec se mohlo finále jedné z největších letošních akcí Rady seniorů uskutečnit po roční odmlce v Olomouci v pavilonu A na Výstavišti Flora. Loňské finále probíhalo on-line.

Do areálu Výstaviště jsme dorazili krátce před po půldvanácté. Vešli jsem zadním vchodem. Pořadatelé již byli nachystáni i s páskami, které dávali všem zkontrolovaným příchozím, sál byl připraven, probíhala generálka a předsedkyně krajské Rady seniorů Olomouckého kraje Milena Hesová udílela pokyny dobrovolníkům z řad olomouckých seniorů a seniorek. Zkrátka a dobře, ani tato, nakonec velice zdařilá akce, by se neobešla bez těch, kteří nezištně přiložili ruku k dílu a za to jim patří obrovský dík. Na pódiu i pod ním přibývaly reklamy partnerů, kteří přispěli finančně nebo cenami pro soutěžící.

Vše se odehrálo za velmi přísných kontrol u vchodu, bez platného PCR testu, dokladu očkování či prodělané nemoci se do sálu nikdo nedostal. Každý po kontrole dostal pásku na ruku, aby byla opravdu kontrola, že do pavilonu skutečně tito lidé mohou. Všichni, s výjimkou účinkujících, měli navíc po celou dobu respirátory. Kdo ho s sebou neměl, dostal jej hned u vchodu spolu s dárky, propagačními materiály a také slevou na nákup probiotik pro rostliny značky weiki. Nechyběl ani dotazník, jehož prostřednictvím organizátoři zjišťují spokojenost a hodnocení přítomných. Za jeho vyplnění byly ve hře ceny od společnosti weiki a roční předplatné časopisu Doba seniorů.

Úderem 13 hodiny moderátoři Pavel Novák a Petr Šiška slavnostně zahájili finálové klání, mimo jiné oznámili, že o půlnoci bylo ukončeno hlasování pro Babičku sympatie, o kterou se sváděla bitva na sociálních sítích. Vítězství prý je jednoznačné, niméně říkat jméno na začátku? “Nikoli, vážení,” smáli se.  představili porotu, v nímž zasedli například zástupce generálního spontora Jiří Ješeta, generální ředitel Českých drah, hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek, poslanec Jiří Navrátil či ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Pozváni byli všichni hejtmani, ale někteří se omluvili a někteří bohužel ani nereagovali. Po tanečním vystoupení seniorek už z poloviny sál pavilonu sledoval souboj dvanácti dam o titul Babička roku 2021. V hledišti nechyběla ani delegace z opolského vojvodství a ze Slovenska. Ta navíc přivezla i své účinkující, například taneční skupinu Maja z Bardějova, a také slovenskou Babičku roku 2021 – Evu Arvayovou.

V úvodní disciplíně, kterou je rozhovor s moderátorem, jednotlivé adeptky odpovídaly zejména na otázku, kdo a proč je do soutěže přihlásil, jak se jim líbí a co jim přinesla. Dámy projevily často značnou pohotovost a smysl pro humor, takže sál tleskal a porota se smála.

Ve 14 hodin pak moderátoři soutěž přerušili a vyzvali přítomné, aby se přidali k pietní akci za zesnulého zpěváka Mira Žbirku. Všichni povstali a na místo minuty ticha vyprovodili symbolicky hvězdu pop music na její cestě do nebe bouřlivým potleskem. Chvíle, kdy se dámy připravovaly na volnou disciplínu, zpestřil divákům taneční soubor z Lomnice nad Popelkou. Volná disciplína je vždy přehlídkou umění a kreativity, a ani tentokráte tomu nebylo jinak. Nechyběla recitace vlastních básní, taneční vystoupení, divadelní scénky, ale k vidění byly i vlastní výrobky, třeba obrazy, háčkované šály či skleněné andělíčky. Velmi zaujala paní Anežka Dekanová, která přinesla několik panenek, na něž šije nádherné kroje. Potlesk si vysloužila poté, co zazněla informace, že na jednu akci takových panenek oblékla 490! Sál doslova zvedla ze sedadel a skandovaný potlesk si vysloužila Jana Tomsová, která nakráčela coby Fredy Mercury a, jak pravil pan hejtman Holiš, pořádně to rozjela!

A opět následovalo vystoupení, tentokráte hostí ze Slovenska, představila se úžasným zpěvekm i vtipnými reakcemi Eva Arvayová, zatímco babičky se chystaly na módní přehlídku, kterou slovem vtipně doprovodili moderátoři. Každou dámu na jeviště doprovodili a každé dali květinu. Po tomto defilé si finalistky za svou odvahu a statečnost převzali dárky od partnerů – například od společnosti Harmann, od Labety, od společnosti Olma. Ceny předával GŘ ČD, zástupci společností spolu s hejtmanem Holišem, poslancem Navrátilem a náměstkem olomouckého hejtmana Savotínkem.

Při pohledu na kupící se dary moderátor poznamenal k přítomnému náměstkovi generálního ředitele Českých drah, že bude třeba vypravit zvláštní nákladní vlak, aby babičky s cenami odjely domů. V této chvíli byla také vyhlášena Babička sympatie. Tou s stala soutěžící z Jihočeského kraje Emílie Říhová. Při přebírání cen se rozplakala. Dostal týdenní pobyt v hotelu Mas, týdenní pobyt v hotelu Brdy a sadu probiotik pro rostliny značky Weiki.

Soutěžící si mohly oddechnout a na pilno měla porota. Zatímco se sčítaly výsledky, pódium opět patřilo doprovodnému programu. A pak už se šlo do finále.

Korunku a šerku za třetí místo získala Helena Pechočiaková z Libereckého kraje, druhé místo přisoudila porota zástupkyni Jihočeského kraje Emílii Říhové. Na pomyslný trůn usedla Helena Seidlová. Dlužno dodat, že kromě dalších cen si odnesla i pobyt na Krétě od společnosti Fantasy Travel.

Pak k ní přišla na pódium slovenská Babička roku a obě dámy převzaly ještě ceny pro česko-slovenské babičky roku, mimo jiné i osobní kytici od ředitelky Výstaviště Flora či týdenní pobyt v lázních Bardějov, který jim předala slovenská předsedkyně Jednoty důchodců Slovensko Anna Petričová z Bardějova, slovenská babička dostala od Fantasy Travel pobyt v Bulharsku a stejně jako trojice českých oceněných pobyt v hotelu MAS. Závěrečné slovo patřilo náměstkovi hejtman Olomouckého kraje a předsedkyni Rady seniorů Lence Desatové, která poděkovala publiku za odporu i ukázněnost a ocenila zejména práci Mileny Hesové a jejího týmu.

Pak pódium obsadil Václav Bárta a sál se pomalu vylidňoval. Program pomalu končil. Tak za rok na shledanou!

Rada seniorů ČR děkuje všem partnerům a sponzorům, kteří přispěli k úspěchu akce. Děkuje týmu dobrovolníků za hodiny jejich práce a děkuje také krajské Radě seniorů Olomouckého kraje v čele s předsedkyní Milenou Hesovou.

 

GENERÁLNÍ PARTNER

České dráhy

HLAVNÍ PARTNEŘI

Net4gass

MPSV

Krajská Rada seniorů Olomouckého kraje

Olomoucký kraj

Výstaviště Flora Olomouc

Rada seniorů

DALŠÍ PARTNEŘI

Hotel MAS

Hotel Brdy

Labeta

Anděl na drátě

Age centrum

Město Olomouc

Fantasy Travel

Kidsok

Olma

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra

Weiki

Hartman

Ondrášovka

VideoShot

TV Šlágr

Doba seniorů