Ŕíjnová Doba seniorů je na stáncích

Vážení a milí čtenáři,

prvního října slavíme Mezinárodní den seniorů, rádi bychom vám proto popřáli hodně zdraví, štěstí i pohody. Krajské Rady seniorů připravily celou řadu oslav, na některé vás i v tomto vydání zveme, někde už oslavy proběhly. Svůj svátek už oslavili třeba senioři města Chlumec nebo ti z Olomouckého kraje. Na Hané se, jako již tradičně, sešli na Výstavišti Flora a v rámci oslav shlédli i volbu Babičky roku 2021 tohoto kraje. Svou Babičku 2021 má i kraj Liberecký, což znamená, že už jsou známá jména prvních finalistek finále, které je naplánováno na listopad.

V říjnovém vydání Doby seniorů se také zmiňujeme o tiskové konferenci, kterou Rada seniorů pořádala. Jejím tématem bylo tentokráte důležitost očkování, v seniorském věku, a to nejen proti koronaviru, ale též i proti dalším infekčním nemocem jako je chřipka či pneumokok. Stejně tak Doba seniorů připomíná 1100 let od vraždy patronky Země české, svaté Ludmily.

Rada seniorů se rozhodla připojit k Národnímu program pro ozdravění populace. Zejména proto, že si uvědomuje, jak moc je pohyb je pro člověka skutečně prospěšný a pomáhá předcházet i celé řadě zdravotních neduhů. Více o celé aktivitě se dozvíte na straně 4.

Sborník dobré praxe je novinkou vydanou v rámci projektu Senioři v krajích a cílí nejen na samotné seniory, ale i na jejich rodiny, studenty odborných škol, ošetřovatele, zkrátka všechny, kteří se o seniorskou tematiku zajímají.

V rozhovoru se tentokrát můžete začíst do povídání s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným.

Ani v tomto čísle nechybí naše poradny a soutěže, které jsme pro vás připravili.

Pohodové čtení a příjemnou zábavu u říjnové Doby seniorů

Jana Pištěková