5 tisíc kroků pro zdraví

START BĚHU

START BĚHU

Krajská Rada seniorů Středočeského kraje má za sebou 7 úspěšných a 1 upravený ročník Běhu míru Kladno-Lidice. Ten upravený proběhl v roce 2020, kdy kvůli pandemii covid-19 nemohl být uskutečněn v klasickém rozsahu. V loňském roce jsme vyzvali všechny kraje ČR, aby se k této společensko-sportovní aktivitě přidaly, některé kraje na výzvu pozitivně reagovaly. Je nebezpečí, že ani letošní, již 9.ročník nebude moci být uskutečněn v rozsahu dle našeho přání.

Pandemie, která nás všechny „přikovala“ ke svým domovům, omezila naše sportovní aktivity, ne však všechny. Krajská Rada seniorů Středočeského kraje se rozhodla zveřejnit další výzvu, jejíž splnění je na každém z vás a pandemie ji neomezuje. Jde jen o to najít odhodlání a sílu v sobě samém. Nazvali jsme ji 5 tisíc kroků pro zdraví.

Chůze je velmi dostupný a přirozený pohyb, který možná ani za sport nepovažujeme, ale který s naším tělem dokáže opravdové zázraky. Za výhodu můžeme považovat to, že nepředstavuje pro většinu lidí zdravotní zátěž. Posiluje rovnoměrně celé tělo, nepotřebuje mimořádné vybavení a lze ji praktikovat kdekoliv a kdykoliv.

Začít může každý třeba na rovince, s jedním kilometrem. Opakujte tuto vzdálenost několikrát, až zjistíte, že se méně zadýcháváte. Postupně přidávejte na vzdálenosti i náročnosti terénu, přidejte kopečky i rychlost. Není to žádná věda, ale nepřepínejte se. Ze začátku stačí vydat se na takovou procházku jen každý druhý den, aby mělo tělo možnost regenerace.

Snažte se chodit vzpřímeně, se zataženým břichem, zvolte pro chůzi vhodnou, sportovní, odlehčenou, kvalitní obuv, abyste snížili zatížení kloubů. Dodržujte, hlavně v letních měsících pitný režim, pokud unesete, tak vezměte s sebou láhev s pitnou vodou. Pro méně zdatné se doporučuje tzv.“severská chůze“ s použitím holí (nordic walking), jejíž výhodou je aktivní zapojení horní části těla a větší rovnováha při chůzi.

A trochu matematiky: průměrná délka kroku je 80 cm. Jestliže ujdete 5 tisíc kroků, ušli jste přibližně vzdálenost 4 km. Takový příděl si může senior dovolit i třikrát týdně. Napoprvé je dobré si trasu orientačně odkrokovat. Vzdálenost ujdete za dobu od 50 do 70 minut. Odměnou vám bude lepší pocit, že jste pro sebe něco udělali, získáte lepší držení těla, dosáhnete snížení hmotnosti, prokrvíte pleť, budete dobře spát, budete mít zdravé srdce, lepší psychiku a fyzickou kondici.

Běh míru Kladno-Lidice 2021 proběhne, zatím ale nevíme, v jaké podobě. V každém případě uskutečníme při dodržení všech zdravotních předpisů pro seniory Středočeského kraje minimálně pochod pro Lidice, jehož délku přizpůsobíme výzvě „5 tisíc kroků pro zdraví“. Vyzýváme všechny kraje ČR, aby se k této iniciativě přidaly, aby dodržely jednotnost názvu akce, a abychom demonstrovali akceschopnost seniorů i jejich fyzickou zdatnost. Přejeme vám úspěch a potěšení z akce, která by na počest Lidic měla proběhnout v červnu 2021.

Miloslav Vajs

Předseda KRS SK 

krajská Rada seniorů Středočeského kraje má za sebou 7 úspěšných a 1 upravený ročník Běhu míru Kladno-Lidice. Ten upravený proběhl v roce 2020, kdy kvůli pandemii covid-19 nemohl být uskutečněn v klasickém rozsahu. V loňském roce jsme vyzvali všechny kraje ČR, aby se k této společensko-sportovní aktivitě přidaly, některé kraje na výzvu pozitivně reagovaly. Je nebezpečí, že ani letošní, již 9.ročník nebude moci být uskutečněn v rozsahu dle našeho přání.

Pandemie, která nás všechny „přikovala“ ke svým domovům, omezila naše sportovní aktivity, ne však všechny. Krajská Rada seniorů SK se rozhodla zveřejnit další výzvu, jejíž splnění je na každém z vás a pandemie ji neomezuje. Jde jen o to najít odhodlání a sílu v sobě samém. Nazvali jsme ji