Kladenští politici se snažili přesvědčit seniory

„Kdyby přišlo 30 lidí, byl bych spokojen,“ pravil před zahájením kulatého stolu předseda krajské Rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs. Situace s koronavirem se přiostřovala, předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes ráno čelil dotazům, zda se akce vůbec uskuteční.

Otázkou bylo, zda si senioři najdou cestu do sálu hotelu Kladno, aby vyzpovídali politiky, kteří se ucházejí o jejich hlasy v krajských volbách nebo podlehnou strachu a zůstanou raději doma.

Sál hotelu Kladno se však zaplnil, z čehož měl radost předseda Vajs nikoli však kandidátka ČSSD ´Aneta Heřmanová. Rouška a dezinfekce přitom byly samozřejmostí a dodrženy byly i rozestupy na židlích. Kulatý stůl zahájil odsedí Miloslav Vajs v 15.05. Z pozvaných představitelů politických stran se nedostavila zástupkyně stan Pavla Škrobachová a opožděně dospěchal Pavel Telička.

Miloslav Vajs vyzval politiky ve své řeči zejména k tomu, aby neslibovali něco, co se splnit jednoduše nedá. Pak zopakoval témata, která za volební vyhlásila Rada seniorů ČR. Následně představil kandidáty do zastupitelstva a předal slovo i moderování předsedovi Rady seniorů ČR Zdeňku Pernesovi.
Ten stručně poznamenal, že Středočeský kraj je druhým největším a od přítomných politik očekává, že řeknou, co udělají pro to, aby se seniorům žilo lépe. Poděkoval seniorům za jejich účast v této době, což podle jeho slov dokazuje, že mají zájem o dění ve svém kraji.

Za stolem sedělo šest politiků- čtyři se ucházeli o křesla v zastupitelstvu kraje, dvě dámy pak kandidovaly v senátních volbách. Zdeněk Pernes uvedl, že důležitější jsou volby krajské, a proto dostali nejprve slovo kandidáti do zastupitelstva, každý měl vyměřený čas pět minut, kdy měl představit svůj program.

Jako první dostala slov úřadující hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) , která nejprve poděkovala Radě seniorů celostátní i krajské za konzultace i spolupráci, pak stručně shrnula, co pod jejím vedením kraj pro seniory udělal a pokračovala tím, co má připraveno. Na ní navázala současná radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD), která přiznala, že to byla ona, kdo volal doktoru Pernesovi s tím, že by měl zvážit, zda tuto akci nezrušit. Pak poděkovala za spolupráci Radě seniorů i ona a poukázala na to, jak se podařilo dospět k provázanosti sociální služeb s tím, že se zvýšila nejen kapacita lůžek, ale také počet terénních pracovníků v pečovatelských službách. Zástupce KSČM Zdeněk Štefek popřál zejména zdraví k blížícímu se Mezinárodnímu dni seniorů a začal aktuální problematikou kolem onemocnění covid-19 se slovy, že je třeba zajistit více odběrových míst. Vyhranil se proti mezigeneračním sporům, často uměle vytvořené. Poukázal i na nutnost pořídit v dopravě více nízkopodlažních vozů a zprostředkovat seniorům službu výměny vany za sprchový kout. Po něm se slova ujal bývalý primátor Kladna zástupce ODS Dan Jiránek, který se mohl opřít o výsledky své práce ve městě Kladno a ty by chtěl aplikovat i na úroveň kraje. Poslední kandidát Pavel Telička (koalice TOP 09, Hlas, Zelení) začal slovy, že senioři mají právo na kvalitní a důstojný život, n takový, jaký mají v státních demokraciích ve 21. století. I on se dotkl kolem situace s pandemií koronovaru.

Poté dostaly prostor dámy ucházející se o křeslo senátora. První se představila patka pěti dětí Adéla Š9pová (Piráti), která apelovala na to, že dobře zná starost obyčejných lidí. Naopak Michaela Vojtová (ANO) byla konkrétnější  Neodpustila si komentář k některým předešlým vystoupením, která se dotkla valorizace penzí a inflace se slovy, že inflace jinak vypadá a jinak se počítá. Dotkla se ale problematiky, na kterou jsou senioři vesměs citliví, a to je bydlení a náklady na něj. Kdy není problém nájem a služby platit, pokud jsou dva, jakmile ale zůstávají senioři osamělí, nastává velký problém.

Následně byl čas na dotazy z publika, k nimž se postupně vyjadřovali jednotliví kandidáti.

Debata byla ukončena po hodině a půl, kdy do hotelu na besedu se seniory dorazila vicepremiérka Alena Schillerová. Přivítána byla potleskem a ihned se na ni začaly hrnout dotazy. Vysvětlovala, jak je letos valorizací penzí a proč nemohou všichni senioři dostat stejně, vysvětlovala vládní podporu podnikatelům v době stavu nouze, diskutovala, jak je to s podvody u těchto programů… Dotazy byly vyčerpány po hodině a půl a teprve poté vicepremiérka přiznala, že odesílala zprávu premiérovi, že dorazí později na jednání s ním protože ještě diskutuje se seniory v Kladně.

projev prředseda KRS